V kauze Tatra bude jasno koncem listopadu

Praha – Odchod šéfa ostravské expozitury protikorupční policie Petra Krömera neohrozí vyšetřování údajné korupce kolem nákupu Tater pro armádu, výsledky mají být do konce listopadu, řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce ředitel protikorupčního útvaru Tomáš Martinec. Krömer skončí k poslednímu listopadovému dni, ve stejný den má také ukončit činnost speciální tým Tatra. Martinec připustil, že činnost expozitury Krömerův odchod oslabí.

Do kauzy tatrovek je zapleten bývalý náměstek ministra obrany Martin Barták. „Tým Tatra končí rozkazem náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování k 30. listopadu. Do té doby předloží, jak rozhodl, státnímu zástupci,“ uvedl Martinec, aniž by chtěl naznačit možné závěry. V kauze jde o dodávku terénních nákladních vozidel za 2,7 miliardy korun. Případ tatrovek rozvířil bývalý americký velvyslanec v ČR William Cabaniss, který je členem orgánů společnosti Tatra.

Jako zástupce automobilky předtím přišel s tvrzením, že v roce 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Barták miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Tisk v minulosti uvedl, že jsou v kauze celkem tři podezřelí – vedle Bartáka i zbrojaři Petr Ptáček a Michal Smrž. Všichni obvinění popírají.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Vedle Krömera odcházejí i jiní policisté, kteří vyšetřují závažné korupční kauzy. Je mezi nimi například František Zahálka, jenž vedl vyšetřování kauzy Pandur. U policie chce skončit i Petr Vincenz, který by měl podle médií nastoupit do soukromé energetické firmy, kde by se měl postarat o zvýšení bezpečnosti. Podle tisku u ÚOKFK vedl operativce. Do soukromé sféry by měl podle serveru Česká pozice zamířit i detektiv Zdeněk Ondráček, který měl na starosti mimo jiné vyšetřování kauzy opencard nebo případů prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala.

Odchody zkušených policistů z protikorupčního útvaru znepokojují premiéra Petra Nečase (ODS) i ministra vnitra Jana Kubiceho. Nečas tento týden oznámil, že se Kubice s policisty sejde a zkusí je přesvědčit, aby změnili názor. Kubice se již podle médií setkal se Zahálkou a ten si vzal čas na rozmyšlenou. Kubice uvedl, že pokud bude Zahálka trvat na odchodu do civilu, je připraven mu nabídnout místo na ministerstvu vnitra. Kubice České televizi před několika dny řekl, že u útvaru končí asi deset lidí, vyšetřovatelé tvoří polovinu a zbytek jsou úředníci.

Vydáno pod