Nové občanky mají vydávat jen okresní města, obce protestují

Plzeň – Od prvního ledna budou úřady vydávat nové občanské průkazy se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem. Lidé si ale o ně budou moci zažádat jen na úřadech v okresních městech – dosud mohou o občanky žádat i na dalších úřadech s matrikou. Předseda Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje Jaroslav Perlík ovšem tento nápad kritizuje – prý dojde k dalšímu oddálení služeb veřejné správy, protože někteří lidé budou muset pro průkazy jezdit i desítky kilometrů daleko. Podobný názor má i předseda Sdružení místních samospráv ČR (SMS) Josef Bartoněk.

Právě dnešek byl posledním dnem, kdy mohli starostové podat připomínky k připravovanému zákonu o občanských průkazech a vyhlášce k němu, tedy k ministerstvu vnitra. „Sdružení s rozhodnutím ministerstva vnitra nesouhlasí a žádá o odložení navrhovaných změn alespoň o jeden rok,“ uvedl Perlík. Stanoviskem vyzvalo starosty, aby protestovali. Ministerstvo rozeslalo obcím infromace o nových průkazech před několika dny – píše tam, že bude projekt zajištěn rozšířením služeb oddělení v okresních městech, ale bez rozšíření počtu fotokabin a technického vybavení. Ministerstvo nemá peníze a připomínky starostů už nemůže zahrnout ani do vyhlášky k zákonu o občanských průkazech.

Nové typy občanských průkazů (e-občanské průkazy) mají být podle ministerstva vydávány pouze v okresních městech, tedy jako elektronické cestovní pasy a s využitím stejných zařízení i prostor pro vyřizování pasů. „Dojde k nárůstu agendy a zřejmě také k neúnosnému prodloužení čekací doby,“ uvedlo sdružení měst a obcí. Navrženým opatřením se prý sníží kvalita služeb. 

Podle Ladislavy Plimlové, vedoucí správního odboru rokycanské radnice, chybí jejímu odboru technická vybavenost na vyhotovování elektronických občanských průkazů od ledna 2012. „Při současném stavu nejsou schopny úřady nápor zvládnout. Budou se tvořit fronty a negativní emoce, které odnesou úředníci,“ uvedla. Agendu pasů, občanských průkazů a evidence obyvatel zajišťují v Rokycanech čtyři pracovnice. Dvě kabinky na radnici jsou pro oba doklady nedostačující a budou vznikat velké fronty. Zájem o vydání občanských průkazů je letos vyšší než loni, protože nastupují roky, kdy dochází k obměnám po deseti letech.   

Rokycansko zahrnuje 68 obcí a z některých jede jeden autobus ráno a další až odpoledne. Podle návrhu mohou mít občanské průkazy i osoby pod 15 let. „Ze zkušeností z cestovních dokladů víme, že děti fotíme i půl hodiny,“ dodala Plimlová. Od 27. června 2012 musí mít navíc všechny děti svůj pas, a pracoviště tak čekají další nárůst práce.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)