Věda v ČR loni spolkla 60 miliard, nejvíce peněz hltala auta

Praha – V minulém roce putovalo do vědy a výzkumu v České republice bezmála 60 miliard korun, což představuje zhruba 1,6 procenta HDP, a to je nejvíc peněz od roku 1993. Podle dnes zveřejněných informací Českého statistického úřadu nesou hlavní podíl na nárůstu soukromé firmy, které do vědy vložily téměř 30 miliard. Jedna čtvrtina výdajů podnikatelského sektoru šla přitom do vývoje automobilového průmyslu, dalšími významnými sektory byly strojírenství a farmaceutický průmysl. Na vysokoškolském výzkumu se soukromé firmy podílely asi jedním procentem.

„Slyšíme o formální spolupráci podniků a vysokých škol, příjmy z podnikatelských zdrojů tam nenalézáme, pohybují se kolem jednoho procenta,“ řekl novinářům expert ČSÚ Martin Mana. Výdaje na výzkum v podnikatelském sektoru pocházejí naopak ze 13 procent z veřejných zdrojů. Výzkum na vysokých školách byl loni financován z 87 procent z veřejných zdrojů, 8,6 procenta výdajů na vědu hradily univerzity ze zahraničních zdrojů a další čtyři procenta z vlastních zdrojů.

Česko investuje do vědy a výzkumu víc než Itálie, Řecko nebo Španělsko. V porovnání s Maďarskem jsou investice do vědy v Česku dvojnásobné, se Slovenskem sedminásobné. Naproti tomu jižní sousedi v Rakousku dávají na vědu třikrát víc než Češi, konstatoval Mana.

  • Výroba automobilů zdroj: ČT24
  • Výzkum zdroj: ČT24

Stejně, jako je podnikatelský sektor hlavním zdrojem financí v české vědě, je také hlavním sektorem, kde se spotřebovávají. Loni soukromé firmy přijaly 60 procent veškerých prostředků do vědy, na druhém místě byl státní sektor, přestože se jeho podíl na celkových výdajích v posledních deseti letech snížil, a to především ve prospěch vysokých škol. Jejich podíl se loni vyrovnal na 19, respektive 18 procent. V roce 2000 spotřebovával státní výzkum 25 procent investic do vědy, vysokoškolský 14 procent.

Poradce premiéra pro vědu a výzkum Petr Fiala: "Je jasné, že aplikace výsledků, inovace a převádění výsledků do praxe v ČR není nejlepší. Toho problému jsme si všichni vědomi a chceme ho řešit v nejbližší době."

Soukromé firmy investovaly loni do vědy 28,9 miliardy korun, tedy téměř polovinu. Celkem 10 procent z celkových investic do vědy, tedy šest miliard korun, pochází od zahraničních firem. Vzhledem k nadvládě podnikatelského sektoru v českém výzkumu se nejvíc peněz vkládá do experimentálního vývoje (25,3 miliardy korun). Na aplikovaný výzkum šlo 17,9 miliardy korun a na základní výzkum, který je dominantou především vládního sektoru, pak zbylých 15,9 miliardy korun.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)