Do Libye se vrací český velvyslanec

Praha – Do Libye se ve čtvrtek vrátí český velvyslanec Josef Koutský, který byl kvůli nepokojům v zemi odvolán v únoru. Česko zároveň poskytne Libyi humanitární pomoc ve výši čtyř milionů korun, přičemž část bude tvořit zdravotnický materiál. Dnes to uvedlo ministerstvo zahraničí. Zastupitelský úřad ale nezačne fungovat hned, do provozu bude uváděn postupně.

Česko uznalo přechodnou národní radu za jediného politického představitele Libye 29. srpna. V září pak navštívil hlavní město Tripolis pracovník ministerstva zahraničí, který hodnotil situaci na místě po bouřlivých událostech posledních týdnů. Mimo jiné řešil otázku ostrahy a zabezpečení budovy velvyslanectví a českých diplomatů. 

Při znovuotevření české ambasády ji bude chránit policejní Útvar rychlého nasazení, zda ale budou v zemi působit trvale, se rozhodne později. Příslušníci zásahové jednotky střeží bezpečnost českých velvyslanectví v několika rizikových zemích. 

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Česko bylo mezi prvními zeměmi, které navázaly kontakt s přechodnou libyjskou vládou. Už během své návštěvy v Benghází koncem června ministr zahraničí Karel Schwarzenberg uznal NTC jako „důvěryhodného představitele libyjského lidu“. Česko nicméně plně uznalo přechodnou radu až poté, co se k tomuto kroku rozhodla většina dalších států Evropské unie.

Vydáno pod