Senát zamítl tvrdší podmínky pro nezaměstnané

Praha – Senát dnes zamítl opoziční většinou vládní reformní novelu, která mimo jiné zpřísňuje pravidla pro výplatu podpory v nezaměstnanosti. Reformní sociální předloha o nezaměstnanosti se vrací do sněmovny. Pokud bude nakonec od příštího roku platit, ČSSD se chce obrátit na Ústavní soud. Senátoři naopak schválili změny ve vyplácení dávek zdravotně postiženým. Několik dosavadních dávek se má podle reformní vládní předlohy sloučit ve dvě – na mobilitu a na pomůcky. Příspěvek na mobilitu má být vyplácen pravidelně každý měsíc, příspěvek na pomůcky jednorázově. Senát zároveň podpořil také přísnější postih stalkingu. Za nebezpečné pronásledování a slídění by podle novely měly hrozit místo jednoho až dva roky vězení.

Zpřísnění pravidel pro výplatu podpory v nezaměstnanosti povede podle opozičních senátorů k privatizaci zprostředkování práce a požene některé lidi do takzvaného švarcsystému. Například podle Zdeňka Škromacha (ČSSD) jde o „buzerační zákon“. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ale oponoval, že jde ze strany levice jen o kritiku za každou cenu. Opozici v Senátu ale o prospěšnosti předlohy nepřesvědčil.

Novela počítá s tím, že podporu v nezaměstnanosti získají lidé, pokud odpracovali rok za poslední dva roky, nikoli tři jako nyní. Do systému by se mohli nově zapojit i lidé, kteří pracují při studiu a platí pojistné. Lidé by mohli dostat po dvou měsících po registraci na úřadu práce nabídku veřejné služby v rozsahu až 20 hodin týdně. Pokud by ji bez vážných důvodů odmítli, budou vyřazeni. Právě toto ustanovení je podle ČSSD v rozporu s Listinou základních práv a svobod a kritizovali je také lidovci.

Nezaměstnanost v krajích ČR
Zdroj: ČT24

Podle Drábka však bude veřejná služba zacílena na dlouhodobě nezaměstnané; cílem je podle něho zvýšit současný počet 15 tisíc lidí ve službě zhruba na 50 tisíc. Až po půl roce by se podle novely také mohl na úřad práce přihlásit člověk, jenž dá bez vážného důvodu výpověď z místa, které mu předtím úřad zprostředkoval.

Dávky pro postižené budou jen dvě

Senát dnes naopak schválil změny ve vyplácení dávek zdravotně postiženým. Několik dosavadních dávek se má podle reformní vládní předlohy sloučit ve dvě – na mobilitu a na pomůcky. Příspěvek na mobilitu má být vyplácen pravidelně každý měsíc, příspěvek na pomůcky jednorázově. Novela o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením míří k podpisu prezidentovi.

Vláda chce novelou zjednodušit vyplácení dávek, které se nyní poskytují zvlášť, například na zakoupení auta, jeho úpravu, opravu a na provoz. Podle Drábka jsou nyní dávky roztříštěné. O předloze se v Senátu nediskutovalo. Pro její přijetí hlasovalo i devět opozičních sociálních demokratů, lidovci, Severočeši.cz a komunistka Marta Bayerová.

Příspěvek na mobilitu by se měl vyplácet měsíčně všem lidem starším jednoho roku, kteří nejsou schopni zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace. Má činit 400 korun. Druhou dávkou by byl příspěvek na zvláštní pomůcky. Patří sem třeba peníze na koupi auta. Dotace by činila až 200 000 korun na deset let.