Za požáry diskotéky ve Skalici dostali muži podmínku

Hradec Králové - Podmíněnými tresty dnes Krajský soud v Hradci Králové potrestal dva muže za podíl na založení dvou požárů diskotéky v České Skalici na Náchodsku. Diskotéka hořela v roce 2009 a odsouzení tím podle obžaloby chtěli zabránit otevření objektu konkurenční diskotéky. Požáry způsobily škodu přes 110 tisíc korun, nikdo při nich naštěstí nebyl zraněn. Soud mužům proto udělil podmíněné tresty 18 měsíců vězení s tříletou zkušební dobou. Loni jim soud za stejný skutek udělil tříleté vězení, rozsudek ale vrchní soud zrušil. Rozsudek není pravomocný, protože státní zástupce a obžalovaný Luboš Moravec si pro odvolání ponechali lhůtu. Obžalovaný Jiří Maryška trest přijal.

Původně byli muži stíháni pro trestný čin obecné ohrožení, za který jim hrozilo až 12 let vězení. Obžaloba i soud se při prvním verdiktu opíraly o znalecký posudek z oboru požární ochrany, podle nějž mohl vzplát i sousední objekt ubytovny a škoda mohla přesáhnout pět milionů korun.

Před soudem dnes jako obžalovaní stáli majitel diskotéky Luboš Moravec a nájemce diskotéky Jiří Maryška. Původně stál před soudem i Michal Jirman, který požáry údajně přímo zakládal. Ten ale v srpnu spáchal sebevraždu. Zemřel ve vězení, kde byl pro jinou trestnou činnost.

Podle obžaloby zapálení objektu konkurenční diskotéky inicioval Moravec, který kvůli tomu oslovil Maryšku. Maryška kontaktoval Jirmana, jenž 30. dubna 2009 po rozbití okna v přízemí objektu založil požár, za což prý dostal 7 000 korun. Požár způsobil škodu zhruba 100 000 korun. Druhý požár údajně Jirman založil za 10 000 korun během května 2009, kdy vylezl na střechu diskotéky, kterou pomocí benzinu zapálil. Požár způsobil škodu zhruba 12 000 korun.

Hradecký soud případ projednával již podruhé, protože původní verdikt z loňského podzimu zrušil vrchní soud. Při prvním jednání hradecký soud loni na podzim udělil Jirmanovi trest šesti let vězení, Maryška a Moravec měli jít do vězení na tři roky. Vrchní soud případ do Hradce vrátil kvůli doplnění dokazování.