Češi a Slováci nedělali v cizinecké legii ostudu

Praha – Přes pět tisíc Čechů s Slováků prošlo od druhé světové války řadami francouzské cizinecké legie, víc než 600 z nich při operacích nebo při výcviku zahynulo. Tyto informace vycházejí z bádání historika Ladislava Kudrny, který jako jeden z mála na světě dostal možnost podívat se do jinak uzavřených archivů ve Francii. Dokumenty podle něj především boří mýty o nechuti krajanů bojovat.

Historické otřesy, kam patřil například vítězný únor či rok 1968, znamenaly mimo jiné i nárůst počtu krajanů v cizinecké legii. Například válkou v Indočíně prošlo na dva tisíce uprchlíků z tehdejšího komunistického Československa. „Je překvapující, kolik armádních citací je v těch složkách legionářů. Kdy se cituje jejich statečnost v boji, mají množství vyznamenání a absolutně neplatí, že by Češi byli nějakým národem Švejků, kteří neuměli bojovat,“ podělil se o své dojmy Ladislav Kudrna.   

Vypovídá o tom i příběh Ladislava Charváta. Do legie vstoupil v 17 letech, absolvoval výsadkářský výcvik a desítky akcí proti vietnamským komunistickým povstalcům. Padl, když se pokoušel dostat z obklíčení. Naopak tvrdé byly francouzské úřady vůči 133 legionářům, kteří v Indočíně přeběhli nebo padli do zajetí a byli repatriováni zpátky do Československa. „Všichni ti, co se vrátili, dostali trest smrti,“ dodává Kudrna. 

Počet krajanů v cizinecké legii se podle dobových dokumentů pohyboval mezi 1 200 až 1 600, nejvíc 1 650 měla ve stavu v roce 1974, když lidé z vlasti prchali před normalizací. Další vlna Čechů a Slováků se v legii objevila po pádu komunismu. Tady ale už žádné přesnější údaje nejsou. 

V roce 1991 přišel do legie například i Stanislav Gazík. Sloužil u speciálních jednotek, za 15 let absolvoval 11 misí, mimo jiné i v Bosně, Kosovu, Čadu, Gabonu či Střední Africe. „Většinou jsou otázky, lidi se mě ptají, kolik lidí jsem zabil, ale já jsem říkal – zeptejte se mě, kolika lidem jsem pomohl,“ dodal Gazík. 

Přísnou sítí výběru projde dnes jen asi pět procent uchazečů, další utíkají během služby. Mnozí naopak vydrželi a několik Čechů dokonce slouží v důstojnických hodnostech. Ví se však i o případech, kdy Češi v legii padli, například v Afghánistánu.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)