TOP 09: Prezident by neměl o milostech rozhodovat sám

Praha - Vládní TOP 09 dnes v reakci na údajné uplácení při udělování prezidentských milostí přišla s tím, že chce změnit způsob jejich udílení tak, aby je musel potvrdit ještě jiný orgán, například vláda či její pověřený člen. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík zároveň ve Studiu ČT24 řekl, že návrh nesouvisí s diskutovaným zákonem o přímé volbě prezidenta. TOP 09 pro něj podle Gazdíka zvedne ruku i v případě, že už žádnými změnami neprojde.

„Chceme diskutovat o podmínění udělení prezidentské milosti souhlasem jiného ústavního orgánu, například vlády či jejího pověřeného člena. Stejnou ústavní praxi zná Francie, Maďarsko či Rakousko. Podobná úprava platila ostatně i u nás za první republiky,“ uvedl Gazdík. V rozhovoru ve Studiu ČT24 ale zároveň upozornil, že návrh žádným způsobem nesouvisí se změnou volebního zákona o přímé volbě prezidenta republiky, která je ve sněmovně před druhým čtením: „My zvedneme ruku pro přímou volbu, ať se tak děje se změněnými pravomocemi, jak chce ČSSD, nebo bez jakékoli změny, jak chce ODS.“  

U prezidentských milostí by ale podle Gazdíka „neměla existovat ani elementární skvrna pochybnosti“. Prezidentská kancelář by vše měla jasně odůvodňovat, což se podle Gazdíka v minulosti mnohdy nedělo. „Zvláště u milostí, které byly uděleny například za daňové podvody ve výšce více než půl miliardy korun, to přímo prezidentská kancelář odmítla,“ řekl poslanec ČT. Strana by podle něj ráda diskutovala i o celkové změně ústavy.  

ODS nechce měnit žádné prezidentské pravomoci

„TOP 09 ať mě nezlobí, opravdu, napíšu jim pozdravnou zdravici na jejich kongres na sobotu 22. října, ať mě nezlobí tímhletím způsobem, fakt ne,“ reagoval na návrh Klaus. Prezident dále zdůraznil, že to, jakým způsobem se udílejí milosti, je součástí ústavního pořádku. „O tom rozhodne Ústava České republiky, ale ať v této souvislosti, na to naskakování Respektu, ve kterém má dlouhé prsty pan (ministr zahraničí Karel) Schwarzenberg, ať to nedělá, opravdu ne,“ řekl.

Podle poslance a ústavního experta ODS Marka Bendy zavání celá kauza kolem údajné korupce účelovostí, protože se objevila těsně před sněmovním projednáváním přímé volby a možných změn v postavení prezidenta. „My nadále nesouhlasíme s kontrasignací prezidentské milosti,“ dodal s tím, že ODS nechce měnit žádné prezidentské pravomoci. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale ČT řekl, že si dovede představit i variantu, „že budeme debatovat o tom, aby tato pravomoc byla sdílená s ministerstvem spravedlnosti“.

Marek Benda (ODS): „Buď voličům věříme, pak neodebírejme prezidentské pravomoci, nebo jim nevěříme, pak je nenuťme k přímé volbě.“

Do pravomocí prezidenta už nechtějí zasahovat ani Věci veřejné. „Když z toho vytáhnete jednu nebo dvě a začnete je měnit, tak se tím otevírají všechny a je to platforma pro nedohodu, je to způsob, jak to vůbec nedohodnout,“ uvedla vicepremiérka a šéfka legislativní rady vlády Karolína Peake (VV). Odmítá navíc podle svých slov akceptovat, že prezident by byl zkorumpovaný. 

Poslance ČSSD a vyjednávače strany o přímé volbě Jeronýma Tejce iniciativa TOP 09 „překvapuje i nepřekvapuje“. „TOP 09 neotevírá toto téma, spíše přechází ke stanovisku, které my už dlouho prosazujeme,“ řekl. Sociální demokraté kontrasignaci prezidentských milostí navrhnou jako součást svého pozměňovacího návrhu k přímé volbě. Ten bude obsahovat i další požadavky ČSSD na změny pravomocí prezidenta.

Na možnou korupci v souvislosti s prezidentskými milostmi poukázal v nejnovějším čísle týdeník Respekt. Podle něj existují dva svědci, kterým se někdejší policistka Radka Kadlecová svěřila, že prezidentská milost pro ni byla koupená. Hrad takovou možnost vyloučil. Policie už se začala případem zabývat, teprve se ale rozhodne, zda v této věci zahájí úkony trestního řízení či nikoliv.