Zloděj málem zhatil pokus o světový rekord - navíc charitativní

Ústí nad Labem – Pilot Miroslav Oros usiluje o zápis do Guinnessovy knihy rekordů, na motorovém padákovém kluzáku chce za 90 dní nad Českem nalétat devět tisíc kilometrů. Akce má i dobročinný rozměr, peníze vybrané od sponzorů totiž poputují dětem z dětských domovů. Pokus o světový rekord ovšem málem zhatil zloděj, když vykradl auto doprovodného týmu a způsobil tak škodu za desítky tisíc korun.

Zloděj vykradl auto těsně před večerním startem od Děčínského Sněžníku, zmizela technika za 70 tisíc korun i fotografie a spousta filmového materiálu, který Oros pořídil ve vzduchu. Nenechavce neodradily ani polepy na autě, které jasně upozorňují na to, že akce je určená hlavně dětem z dětských domovů. Šance, že policie ukradené věci najde, je prý minimální. 

Podrobnosti o projektu najdete na těchto internetových stránkách.

Reportáž Terezy Baldové a Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Pokus o světový rekord tak nabral zpoždění, Oros odstartoval od Děčínského Sněžníku až dnes ráno. Aby na kýžený zápis do Guinnessovy knihy dosáhl, tak musí nalétat ještě necelých pět tisíc kilometrů, na což mu zbývá 50 dní. Trasa vede nad 180 dětskými domovy a kromě finanční pomoci pilot s dětmi bez rodiny také diskutuje. „Nejdůležitější je těm dětem do hlaviček dát takové semínko, aby si stanovovaly cíle a šly za nimi,“ vysvětluje Oros.