Bárta nebude kandidovat do čela Věcí veřejných

Praha - Vít Bárta se rozhodl, že nebude na kandidovat na předsedu nejmenší vládní strany. Věci veřejné se podle něj mají sjednotit za svým dosavadním šéfem Radkem Johnem. Strana nesmí vzdát boj s korupcí v Česku a musí tlačit koaliční partnery ke garancím, že boj proti korupci a reformy budou pokračovat, uvedl Bárta na tiskové konferenci. „Vážím si podpory, kterou jsem dostal, a děkuji za důvěru, kterou jsem získal. Celou věc hodnotím tak, že můj čas ještě nenastal,“ uvedl Bárta s tím, že do čela chtěl kandidovat v době, kdy byl John úspěšným ministrem, ve straně se začala kromě korupce objevovat nová témata a on chtěl nabídnout svoji vizi.

„Nyní je zapotřebí, a jsem velmi rád, že se to dnes i stalo, sednout k jednacímu stolu, nastartovat pravidelné K9 a bavit se o tom, co dnes bylo oznámeno po K9. To znamená ze strany premiéra navrhnout jasná opatření, jasné garance pro VV, jak se bude bojovat s korupcí na úrovni vlády,“ popsal v Událostech a komentářích. Není podle něj nutné, aby VV měli ministerská křesla, pokud bude vláda skutečně bojovat proti korupci.

Nyní je podle Bárty strana ohrožena a musí se sjednotit za svým předsedou. „Radek John přišel pučem tří zrádců VV a kmotrů o pozici ministra vnitra ve chvíli, kdy po mnoha měsících různých nástrah, zdržování, komplotů odšpuntoval boj proti korupci v České republice. Doufali jsme, že budeme bojovat s korupcí z pozice vicepremiéra pro boj s korupcí, ale narážíme na stejné nástrahy,“ říká Bárta.

Vít Bárta:

„Z Věcí veřejných a Radka Johna si nikdo legraci dělat nebude.“

Strana nyní podle Bárty nesmí přestat bojovat proti korupci, musí naopak žádat hmatatelné garance od koaličních partnerů, že budou reformy pokračovat, a také přesvědčit lidi, že politici nekradou.

„Z Věcí veřejných a Radka Johna si nikdo legraci dělat nebude. Musíme se semknout za Radkem Johnem a jasně ukázat, že boj s korupcí v České republice myslíme vážně. Proto ho podporuji na předsedu VV a nemíním se prozatím ucházet o pozici předsedy strany,“ uzavřel Bárta.