Až 50 procent lidí si myslí, že má méně peněz než před krizí

Praha - Každý druhý podle průzkumu připouští, že se má hůř než v roce 2008 před začátkem krize. Lepšící se životní úroveň potvrzuje jeden z deseti. Takový je výsledek exkluzivního bleskového průzkumu agentury SC&C pro Českou televizi. Až 71 procent lidí si myslí, že se v Česku zvýši nezaměstnanost a podle poloviny respondentů je evropská ekonomika před zhroucením. A co konkrétně Čechy štve? Ukázalo se, že z nabízených možností skoro všechny. Nejvíc jim ale přece jen vadí korupční kauzy, neodpovědné chování politiků a současné vládní reformy.

Podle výzkumu agentury SC&C si 50 procent Čechů myslí, že má míň peněz než před krizí a 40 procent říká, že je na tom stejně. Nejvíc vnímají finanční tíseň důchodci, a to zejména v Čechách. Lidé se také víc bojí, že přijdou o práci. „Nejvíce se bojí o práci lidé před důchodovým věkem. Ale vidíme zvýšené obavy i u mladších,“ vysvětluje Jana Hamanová, ředitelka výzkumu SC&C. 

Běluše Ponertová a Marta Moravcová: Dvě české seniorky, ovšem ve stejné situaci. Oběma zbyde po odečtení nákladů na bydlení kolem dvou tisíc měsíčně. Na to, co nutně potřebují, nebo třeba na to, co by si přály. 

Strach o práci prožívá každý druhý Čech. S Renatou Čermákovou neprodloužil během mateřské zaměstnavatel smlouvu – a tak bude muset za rok a půl hledat novou. „Obávám se, skutečně, že bude velký problém za ten rok a půl tu práci s tříletou dcerou práci sehnat. Byť jsem vdaná a mám funkční babičky,“ dodává Renata Čermáková.

Lidé jsou nespokojení také se situací mezi Romy a většinovou společností. Oproti tomu doplácení na zadlužené evropské státy Čechy tolik netrápí.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)