Sledování lidí se stává v Česku běžnou věcí

Praha - Nepřetržité sledování firemního auta je v Česku už zavedená věc. Nově se však rozmáhá i kontrola pohybu lidí. Přístroje k tomu určené si v posledních měsících koupily tisíce lidí. Ochránci soukromí varují, že je lze snadno i zneužít.

Ke sledování lidí se dnes dá třeba využít nenápadná krabička nebo na první pohled obyčejné hodinky. Ten, kdo je má ale u sebe, se okamžitě ocitá pod neustálým dohledem.

„Za prvé se musí určit nějak poloha, což je v současné době GPS, druhá věc je, že se ta poloha musí někam odeslat,“ uvedl dodavatel zařízení Marco Weil Pavel Palivec. Zprávy chodí do mobilního telefonu formou GPS souřadnic, nebo se pohyb zařízení zobrazuje přímo na internetové mapě. Lze nastavit i hranice oblasti, kterou nesmí překročit, nebo další omezení.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Podle tiskového mluvčího T-Mobile Jiřího Janečka stačí například nastavit rychlostní limit zařízení, takže vidíte, že když má jít dítě do školy pěšky a lokátor se pohybuje rychlostí 40 kilometrů za hodinu, tak něco není v pořádku.

Přístroj funguje venku, v budovách pak není příliš přesný. Teoreticky musí sledovaný se svým monitoringem souhlasit, v praxi je ale možné i sledování osob, které to netuší.

„Rozhodně sledování někoho bez souhlasu té osoby možné opravdu není. Ta výhrada je dána policií,“ uvedla mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

Podle právničky Kláry Valentové se takto sledování lidé mohou bránit především v soukroměprávní oblasti například žalobou na ochranu osobnosti. Podle prodejců by si ale například chorobní žárlivci našli i jiné způsoby, jak svého partnera sledovat a věří v masové rozšíření přístrojů.

Přístroje jsou nyní pořizovány nejčastěji na monitorování dětí, seniorů a nebo zvířat. Pořizují si je ale i bezpečnostní agentury a obchodníci tak vycítili potenciál. Za posledních několik měsíců se dokonce přístroje na sledování lidí přesunuly od specializovaných internetových prodejců do obchodních řetězců.

Vydáno pod