Pacienti budou platit nejen za levné léky

Praha - Za všechny léky do 50ti korun pacienti příští rok platit nebudou, jak počítal původní plán ministerstva zdravotnictví. Poslanci přišli s jiným nápadem, pojišťovny podle něj nebudou hradit medikamenty, které jsou volně prodejné a zároveň jsou také na recept, bez ohledu na cenu. Ministr Leoš Heger říká, že tak zdravotnictví ušetří víc.

Poslanecká novela nedávno přijatého zákona mění původní plány. Pacienti sice do svých peněženek budou muset sáhnout, ale peníze vytáhnou kvůli jiným lékům.

„Z úhrad veřejného zdravotního pojištění se vyřazují ty léčivé přípravky, které je možné vydávat souběžně, ať už volně prodejné, tak hrazené z veřejného zdravotního pojištění,“ řekl navrhovatel novely poslanec Marek Šnajdr (ODS). Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) tyto léky nebudou lékaři předepisovat a pojišťovna je nebude proplácet.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Takových léků je v Česku registrováno kolem 440, reálně je na trhu asi 350. Z nich těch levných do padesáti korun je podle odborníků jen kolem sedmdesáti.

Příklady léků volně prodejných i na recept
Zdroj: ČT24/SÚKL, ČLK

Výhradně ze svého si tak pacienti zaplatí třeba levné preparáty na snížení horečky, tlumení bolesti nebo překyselení žaludku. Nevyhnou se ani lékům na revma, cévní onemocnění či na kostní problémy. Výjimkou nebudou ani medikamenty obsahující enzymy pro vážně nemocné.

„Používané při poruchách funkce slinivky, ale také u některých závažných onemocnění, jako je cystická fibróza,“ doplnil expert na lékovou politiku Josef Suchopár. Plánovaná úspora zdravotních pojišťoven bude podle původního plánu kolem půl miliardy.

Léky
Zdroj: ČT24

Změny však provázejí zmatky. Novela začne nejdříve platit na jaře příštího roku. Do té doby by měli ze svého pacienti hradit podle původního ministerského plánu jen léky do padesáti korun. Ani k tomu ale nejspíš nedojde, úředníci je nestihnou vyřadit.

„Jestliže se v lednu zahájí revize a další novela začne platit v dubnu, tak ta další revize neproběhne, tak se nestihne a léčivé přípravky do 50ti korun budou mít úhradu jako je dnes,“ řekl prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

I přes novely zákonů však pacient nebude muset vždy platit, v každé skupině léků zůstane alespoň jeden, který bude plně hradit pojišťovna.