Nejvyšší soud zamítl Pospíšilovu stížnost v kauze Vaškůj

Olomouc - Olomoucký krajský soud nepochybil, když kauzu Romana Vaškůje podezřelého z podplácení Čunkovy sekretářky Marcely Urbanové vrátil loni v červenci zpět do přípravného řízení. Rozhodl o tom před časem Nejvyšší soud, který tak zamítl stížnost ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila pro porušení zákona. Kauzou se soudy zabývají od roku 2008, vyšetřování by mělo být ukončeno pravděpodobně do měsíce. Vaškůj si nyní odpykává trest 7,5 roku za podvody s palivy se škodou bezmála tři čtvrtě miliardy korun.

„Stížnost pro porušení zákona byla zamítnuta. Přesto Nejvyšší soud vyslovil názor, že není potřeba provedené úkony znovu opakovat na rozdíl od požadavku Krajského soudu v Olomouci. Předpokládáme, že by to řízení už nemuselo být tak časově náročné, nevznikl by tam problém s opakováním důkazů,“ uvedl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Přerovský soudce Jiří Barbořík uznal loni v lednu Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka vinnými z pokusu uplatit Urbanovou, aby vzala zpět výpověď vůči Jiřímu Čunkovi, že v roce 2002 převzal půlmilionový úplatek. Šmiřákovi uložil soud trest 15 měsíců vězení. V případě Vaškůje však soud pouze vynesl verdikt o vině, protože Vaškůj byl již odsouzený za daňové úniky na 7,5 roku vězení. Vyšší trest už tedy dostat nemohl.

Olomoucký krajský soud však původní rozsudek loni v červenci zrušil a vrátil věc státnímu zástupci do přípravného řízení, tedy ještě před podáním obžaloby. Podle odvolacího soudu celý případ dozoroval místně nepříslušný státní zástupce. Kauzu vedlo a obžalobu podávalo přerovské okresní státní zastupitelství. Podle soudu případ měli od okamžiku obvinění Vaškůje dělat žalobci ve Vsetíně.

Olomouckým soudcům dal nakonec za pravdu i Nejvyšší soud. „Podle něj došlo k procesnímu pochybení, my to musíme respektovat. Státní zastupitelství to ale jako pochybení nevidělo,“ podotkl Ištvan. Případy, kdy soud vrátí kauzy až do přípravného řízení, jsou podle něj zcela výjimečné.

Případem údajného podplácení Urbanové, která byla hlavní svědkyní v korupční kauze někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), se nyní znovu zabývá přerovský státní zástupce. Jeho vsetínští kolegové se totiž z kauzy vyloučili. Podnikatele Vaškůje a Šmiřáka policisté znovu obvinili, podle žalobce Miroslava Stokláska by mohlo být vyšetřování ukončeno do měsíce.