Recept opozice proti reformám – obstrukce

Praha – Opoziční ČSSD chce ve sněmovně využít všech zákonných možností k tomu, aby nebyly schváleny vládní reformní předlohy. Drtivou většinu zákonů vetoval Senát, v němž sociální demokraté drží žezlo většiny. Koalice v dolní komoře je naopak připravena přijmout reformy na této schůzi, zejména změny v důchodech, ve zdravotnictví a v sociální oblasti. Na programu řádné schůze se dostal mimo jiné také nový občanský zákoník, který večer poslanci poslali do závěrečného schvalování, návrh k větší ochraně spotřebitelů při sjednávání spotřebitelských úvěrů a změny ve veřejných zakázkách. Mezi ty nejdůležitější zákony, které se na této schůzi dostanou poslancům na stůl, patří návrh státního rozpočtu na příští rok.

„ČSSD odmítne reformy,“ prohlásil dnes pro novináře předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Považuje je za škodlivé a destabilizující veřejné rozpočty. „Využijeme všech možností, které nám dává ústava, aby nebyly schváleny,“ dodal Sobotka.

Stanjura koalici věří: Postup ČSSD čekáme, jsme ale v kondici

Vládní ODS podle předsedy jejích poslanců Zbyňka Stanjury možné obstrukce opozice nezpochybňuje. Stanjura podotkl, že koaliční poslanci jsou v dobré kondici, vydrží a senátní veta přehlasují i za cenu nočních jednání příští týden. Předlohy se dostanou na program s největší pravděpodobností příští úterý, kdy by podle Stanjurových slov mělo začít jednání sněmovny v 11:00 místo obvyklých 14:00.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24

Z balíku reformních a úsporných předloh schválil Senát jen jednu; mění vyplácení dávek zdravotně postiženým lidem. S pozměňovacími návrhy poslal do sněmovny zákon o zdravotnické záchranné službě a návrh na omezení podpory stavebního spoření. Více než desítku dalších zákonů Senát zamítl, patří k nim i návrh na změnu sazeb daně z přidané hodnoty a prodloužení úsporných opatření ministerstva práce a sociálních věcí.

Občanský zákoník jde do závěrečného čtení

Nový občanský zákoník je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. V dnešním druhém čtení v něm poslanci příliš mnoho změn nenavrhli. Opoziční KSČM chce předlohu zamítnout v závěrečném hlasování, které by se mohlo uskutečnit příští týden.

Nový občanský zákoník má nahradit podle předkladatelů zastaralou a mnohokrát novelizovanou normu z roku 1964. Upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Avšak TOP 09 v něm narazila na řadu chyb a kritizuje například oblast dědictví, ochrany zvířat, rodinného nebo autorského práva.

Podobně se do závěrečného čtení dostala i předloha, která mění pravidla nemocenské.

Třešnička na dortu: Rozpočet

Vláda Petra Nečase předložila poslancům návrh státního rozpočtu pro příští rok, který počítá se schodkem 105 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek tak počítá se schodkem o třicet miliard korun nižším než letos. Předlohu ale kritizuje opozice, podle ní totiž Kalousek počítá s příliš pozitivním vývojem ekonomiky.

Kalouskův návrh rozpočtu na příští rok sice počítá s deficitem 105 miliard korun, ale vychází z odhadu, že ekonomika posílí o dvě a půl procenta. Už teď to však vypadá, že růst bude o jedno procento nižší. To by pro rozpočet znamenalo minus dvanáct miliard korun. Kalousek tak připouští, že Česko se musí připravit na případné razantní škrty. Záležet ale bude i na dalším vývoji v eurozóně. Ministr ale zatím návrh rozpočtu upravovat nehodlá. Očekává se, že kolem rozpočtu svedou poslanci slovní boj. O konečné podobě rozpočtu rozhodnou poslanci nejpozději v prosinci, kdy musí být státní účet na příští rok hotový.

Miroslav Kalousek, ministr financí

„Musíme se hlavně soustředit na stranu výdajovou a tam já jsem přesvědčen, že musíme skončit s tupými škrty a zahájit ostré, hodně ostré škrty. Jsme povinni připravovat řadu krizových scénářů pro variantu horší, ještě horší a ještě horší.“

Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD

„Pokud bude propad dramatický, a to nelze vyloučit, tak je zapotřebí fiskálních stimulů. A dělat je trochu jinak, než jak to dělal (Kalousek) minule, v roce 2009, kdy se tvářil, že se nic neděje, a vyrobil deficit ve výši 192 miliard korun.“