ČSSD chce referendum k majetkovému vyrovnání s církvemi

Praha – Sociální demokraté ve sněmovně znovu předloží zákon o obecném referendu. Podle názoru ČSSD by totiž o majetkovém vyrovnání s církvemi měli rozhodnout občané právě v referendu. Sociální demokraté reagují i na návrh ODS, která přišla s požadavkem na referendum o případném vstupu do eurozóny.

Svoji verzi zákona o obecném referendu připravují i strany vládní koalice. Vicepremiérka Karolína Peake předpokládá, že by nový zákon mohl vejít v platnost 1. ledna 2013, teď je v připomínkovém řízení. Vedle žadatelů o referendum, kteří pod svůj návrh doplní 250 tisíc podpisů, by podle Peake měla dostat možnost požádat o vypsání referenda i vláda. Pro vyhlášení všeobecného hlasování na přesné téma bude v obou případech třeba získat ústavní většinu sněmovny a Senátu. U ratifikace mezinárodních smluv by mohl o vypsání referenda požádat i prezident. 

Parametry majetkového vyrovnání státu s církvemi schválila vláda koncem září. Kabinet jím chce napravit majetkové křivdy na církvích během komunismu a postupně dosáhnout finanční odluky státu a církví. Částka, kterou by stát měl církvím vyplatit, by s předpokládanou inflací mohla být 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun. Vyplácení peněz by podle dohody vlády s církvemi mělo být rozloženo do 30 let.   

Sociální demokraté a komunisté však se způsobem vyrovnání nesouhlasí. Sobotka je přesvědčen, že rozsah převodu majetku a výše doprovodné finanční kompenzace neodpovídá aktuálním rozpočtovým možnostem země. Dříve měly výhrady k návrhu také koaliční Věci veřejné.

Brífink ČSSD k aktuální politické situaci (zdroj: ČT24)

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik před jednáním sněmovny uvedl, že jeho strana připravuje a tento týden předloží návrh zvláštního zákona o referendu, v němž by občané vyjádřili k církevním restitucím svůj postoj. Komunisté také předloží vlastní podobu zákona o obecném referendu.

Sociální demokraté prosazovali v minulých letech zavedení obecného referenda, které by rozšířilo možnost občanů rozhodovat o některých významných tématech. Především vládní ODS ale zákon v podobě připravené levicovými poslanci odmítala. Sociální demokraté teď poukazují na to, že ODS nově žádá referendum o možném budoucím vstupu do eurozóny, přitom ale strana obecně odmítala posílení institutu referenda.