Čeští vojáci se po 12 letech vracejí z Kosova

Praha - Uzavírá se 12letá kapitola, kdy čeští vojáci definitivně uzavřou svou misi v Kosovu. Působili tam v rámci mírových sil KFOR. S nimi končí také celá éra působení Čechů při konfliktech na Balkáně, v zemi zbyla už jen poslední stovka mužů. Během let se jich v zemi vystřídalo osm tisíc.

Vojáci na misi v Kosovu měli v posledních měsících jediný úkol - demontovat svou základnu v kempu Šajkovac a uvést plochu do původního stavu. Stovka mužů, technika a kontejnery se budou vracet do Česka přes Makedonii, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko. Cesta jim bude trvat tři dny. Doma je pak bude čekat slavnostní přivítání. Symbolicky tím končí 20letá mezinárodní mise na Balkáně.

Vojáci KFOR rozbíjejí blokády (zdroj: ČT24)

Dvanáct let dohlíželi čeští vojáci na dodržování míru mezi znesvářenými etniky. V misi KFOR se v průběhu let vystřídalo více než 8 000 českých vojáků z 23 jednotek. Z centrální oblasti Kosova, kde Češi působili, se stahují vojáci i z dalších zemí. Příští rok chce NATO omezit počet sil v Kosovu z celkových 9 000 asi na 2 200. V zemi už budou působit jen mobilní jednotky, které se v případě konfliktu budou moci přesunout.