Nečas bude s Obamou mluvit o dostavbě Temelínu

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes v Bílém domě přivítá českého premiéra Petra Nečase. Na schůzce se budou probírat ekonomická a bezpečnostní témata, ve středu pozornosti ale bude americký zájem o získání lukrativní zakázky na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně. Do tendru za stamiliardy korun se totiž přihlásila i americká společnost Westinghouse.

Kromě Temelína by měl Nečas s Obamou mluvit obecně o ekonomické spolupráci či o chystaném summitu Severoatlantické aliance v Chicagu v příštím roce. Na programu by měla být i vědecká spolupráce obou zemí či ochrana lidských práv ve světě.

Tématem schůzky bude i americká podpora pro výcvikové středisko pilotů, kteří létají na vrtulnících NATO, v Česku. Podle informací z diplomatických zdrojů je pro českou stranu v tuto chvíli důležité zejména to, aby projekt měl v USA dostatečnou politickou podporu. Český ministr obrany Alexandr Vondra již dříve uvedl, že Češi a Američané po zrušení plánů na české zapojení do protiraketové obrany USA hledají další způsoby, jak by se ČR mohla zapojit do spolupráce se zámořím. V Česku by se mohli cvičit třeba američtí a afghánští piloti, kteří by se zaučovali na ruské vrtulníky.

Ještě před setkáním s Obamou dnes český premiér vystoupí s projevem o středoevropském pohledu na transatlantické vztahy na konferenci Fórum EU - Washington. V pátek pak Nečase dopoledne čeká setkání se zástupci amerických podnikatelů a položení květin k pomníku Tomáše Garrigua Masaryka. Poté v odpoledních hodinách odletí zpět do České republiky.

Společnost Westinghouse, kterou americká administrativa podporuje, má sice japonské vlastníky, pracovní místa by ale případná zakázka vytvořila v USA, které v poslední době sužuje vysoká nezaměstnanost. O lukrativní zakázku na dostavbu Temelína usilují ještě francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by se mělo rozhodnout o vítězi.