Mezi mládeží přibývá pravicových extremistů

Plzeň – Počet nacionalistů mezi mladými roste. Podle odborníků na extremismus se navíc snižuje i věk příznivců krajní pravice. Vliv na to má především internet a sociální sítě. Přestože prevence proti extremismu je pro ministerstva prioritou, povinnost učit o jeho rizicích stanovena nebyla.

Na internetu koluje video z plzeňské základní školy, na kterém sedmička tamních žáků tančí hardbass – nový styl, který policie i odborníci na extremismus přiřazují k neonacismu. V textu skladeb se objevují číslovky 14 a 88, tradiční neonacistické symboly. První odkazuje k boji za nadřazenost bílé rasy, druhá znamená „heil Hitler“.

Vedení školy hodlá proti šíření extremismu mezi dětmi zakročit. „Svoláme výchovnou komisi a zákonné zástupce, poradíme se s třídními učiteli. Je mi to líto, ale tomto případě budu postupovat tvrdě,“ vyjádřila se ředitelka 14. základní školy Plzeň. Podle výchovné poradkyně školy Hany Kotáskové jsou na záběrech i děti ze spořádaných rodin, které nikdy nebyly problémové. O to překvapivější to pro ni je.

Reportáž Mirky Vildové a Edity Horákové (zdroj: ČT24)

K šíření autonomního nacionalismu mohutně přispívá rychlá komunikace na sociálních sítích nebo právě sdílení videí na YouTube. Příznivců je tak o něco víc – a jsou zase o něco mladší. „Do hnutí přicházejí noví a noví mladí lidé, kteří mají snadnější přístup k informacím a internetu, a ti starší zase odcházejí,“ přiblížil odborník na extremismus Zdeněk Zbořil.

Přesné statistiky neexistují. Situaci ale sleduje policie, experti, ministerstva i další úřady. Jasnou prioritou je podle ministerstva školství i vnitra prevence ve školách. Jenže učit o hrozbách extremismu je i přesto jen doporučené, nikoliv povinné. „Před dvěma lety jsme vydali doporučení k učení dějin 20. století, jehož součástí jsou i konkrétní příklady pro učitele,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Renata Bartková. Ministerstvo nabízí na preventivní programy i dotace. Školy o ně mohou žádat – nebo také nemusejí, pokud si myslí, že extremismus a rasismus je netrápí.