Letouny CASA nesmí do vzduchu, jeden měl poruchu

Praha - Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek opět zakázal lety nových dopravních letounů CASA. Jeden ze strojů měl totiž v neděli těsně před přistáním závadu, při níž mu mimo jiné vysadil motor. Ministr obrany Alexandr Vondra k případu ustanoví vyšetřovací komisi.

Závada se projevila po návratu stroje ze španělské Sevilly. „Během přistávacího manévru přestal fungovat navigační displej a některé palubní přístroje, následně pak došlo k závadě na pravém motoru,“ sdělila mluvčí generálního štábu Mira Třebická. Posádka letadla podle ní v souladu s manuálem letounu pravý motor vypnula a dokončila přistávací manévr jen s jedním motorem.

Velitel armády Picek okamžitě nařídil zákaz létání na všech letounech CASA, který platí do podrobného vyšetření celého případu. Vondra zároveň sestaví komisi, jež případ vyšetří. Armáda nebude do konce vyšetřování poskytovat žádné informace.

Letouny CASA provází řada potíží

Lety nových dopravních strojů armáda pozastavila již v únoru. Tehdy kvůli tomu, že se jeden z nich při cvičném letu propadl o několik desítek metrů. Znovu byly lety pozastaveny také na počátku května. Zjištěnou závadu v té době do Česka přiletěli odstranit odborníci ze španělské firmy, která stroje vyrábí.

Nákup dopravních letadel CASA byl podle odborníků i médií podezřelý. Kontrakt byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu. Podle Evropské komise Česko údajně nedodrželo předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce za téměř 3,5 miliardy korun rozhodla bez výběrového řízení.