Policejní prezidium: Úspory navržené ministerstvem jsou nereálné

Praha - Úspory, které by podle poradní komise ministra vnitra mělo přinést zrušení nebo zcivilnění celkem více než 2 000 především manažerských pozic u policie, jsou podle policejního prezidia nereálné. Poradní sbor nevzal v úvahu související náklady a úspory by tak namísto 980 milionů činily pouze necelých 168 milionů korun, spočítalo vedení policie. Navíc by se prý dočasně mohly naopak výdaje zvýšit. Policejní prezidium s částí návrhů komise souhlasí, většina z nich by však „významně a negativně ovlivnila přímý výkon služby“.

Ministr vnitra Jan Kubice již dříve upozornil, že opatření se nemají dotknout policistů v přímém výkonu služby, kterých má naopak přibýt. „Pro komisi bylo neúnosné, aby plat policisty nasazujícího 24 hodin denně život či zdraví při ochraně zákona začínal na 14 000 či 16 000 korunách a dál se snižoval,“ sdělil dnes předseda komise a karlovarský krajský policejní ředitel Oldřich Tomášek.

Komise tak podle něho zvolila jedinou možnou cestu. „A to snížení byrokratického aparátu, snížení počtu tzv. štábních struktur a navržena byla i možnost zcivilnění těch pracovišť, kde ve skutečnosti žádnou policejní činnost nevykonávají,“ uvedl v prohlášení Tomášek. Komise podle něj navrhla, aby šla část ušetřených peněz na zlepšení podmínek pro výkonné policisty.

Petr Lessy, policejní prezident:

„Policie je připravena nabídnout návrhy vlastní, které nebudou opatřeny tak bombastickými a tak nepravdivými tvrzeními o fiktivních úsporách a budou nabízet úspory skutečné, a dále navrhnout řešení, která nebudou destabilizovat bezpečnostní sbor.“

Poradní komise mimo jiné navrhla zrušit 1 167 policejních míst s tím, že by tím policie ušetřila asi 550 milionů. Vedení policie se ale podařilo „identifikovat“ pouze 853 pozic. Po dobu, kdy by byli tito policisté v případné záloze, by úspory dosáhly 76 milionů korun. Se započítáním následných výsluh by prý policie ušetřila téměř 234 milionů korun.

Dalších 1 042 míst komise navrhla zcivilnit a předpokládala úsporu 430 milionů. Podle vedení policie by šlo o 1 058 pozic a mělo by se ušetřit 433 milionů. Náklady na civilní pracovní místa a výsluhy by však podle prezidia činily celkem kolem 499 milionů korun.

ÚOOZ a protidrogová policie by se měly opět sloučit

Komise navrhla i slučování celorepublikových útvarů. „Jako naprosto nezbytné se jeví vrátit se již v současné době ke spojení útvaru boje s organizovaným zločinem s protidrogovou centrálou, neboť jejich rozdělení na dva samostatné útvary bylo chybou, jež oslabila boj s organizovaným zločinem,“ stojí v závěrečné zprávě poradní komise.

Kubice dříve myšlenku na slučování útvarů podpořil. Lessy ovšem návrh na sloučení ÚOOZ a NPC zařadil mezi doporučení, která jsou podle něho bez „zásadní analýzy“ nerealizovatelná a mohla by vést k destabilizaci. Proti jsou podle Lidových novin i šéfové obou útvarů.

Jan Kubice
Zdroj: Jindřich Mynařík/ISIFA

Lessy se postavil také proti doporučení zrušit pozici svého náměstka pro řízení lidských zdrojů a podporu výkonu, kterou sám zřídil k 1. dubnu. Funkci považuje za klíčovou. Nelíbí se mu ani to, že by z ekonomických náměstků nebo policejních informatiků měli být civilisté. Je také proti slučování policejních potápěčů a pyrotechniků.