Exmanažerka ČKA Kafková půjde za úplatek do vězení

Praha - Za přijetí úplatku ve výši 400 tisíc korun půjde někdejší manažerka bývalé České konsolidační agentury (ČKA) Radka Kafková na rok do vězení. V odvolacím jednání o tom dnes rozhodl Městský soud v Praze, který tak zpřísnil dubnový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 7. Žena dostala původně podmíněný trest. Městský soud nechal v platnosti peněžitý trest ve výši úplatku. Rozsudek je pravomocný, advokát Josef Monsport však hodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Kafková za peníze poskytovala neveřejné a interní informace o třímiliardovém dluhu společnosti Cetus. Žalobci ji původně vinili i z toho, že v roce 2006 zmanipulovala prodej této pohledávky. Podle soudů to však udělat nemohla. Dnešní zpřísnění trestu vysvětlil předseda odvolacího senátu Jan Kareš tím, že se žena dopustila trestného činu ve velmi význačné pozici. „Její postavení se skoro blížilo postavení veřejného činitele,“ prohlásil soudce. Kafková navíc podle něj brala značně vysoký plat právě proto, aby se nenechala uplatit.

„Ve hře byly majetkové zájmy státu v řádech stamilionů korun,“ uvedl Kareš. Dodal však, že nemohl ženě uložit trest při horní hranici trestní sazby kvůli průtahům v řízení. Od podání obžaloby do začátku hlavního líčení uplynuly totiž více než dva roky.

Soudní síň
Zdroj: ČT24

Peněžité tresty a podmínky pro podnikatele

Kafkovou uplatili podnikatelé Pavel Hrách s Josefem Lopatou prostřednictvím pracovníka ČKA Josefa Tykvy. Obvodní soud za podplácení uložil Tykvovi podmíněný trest, i on půjde ale nakonec do vězení. Městský soud mu vyměřil osmnáctiměsíční nepodmíněný trest. Peněžitý trest 40 000 korun odvolací senát ponechal. Podle Kareše se provinil z mužů nejvíc.

Tresty zpřísnil odvolací senát i Hráchovi a Lopatovi. Namísto osmiměsíčních trestů podmíněně odložených na zkušební dobu tří let uložil každému dvouletý podmíněný trest s pětiletým odkladem a peněžité tresty 600 000 korun. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Tykva si nechal přes 2,5 milionu

Hrách s Lopatou poskytli Tykvovi na úplatky tři miliony korun, ten pak předal Kafkové 400 000 korun. Klíčovým důkazem v případu byly odposlechy mezi Tykvou a podnikateli, kterých policisté pořídili stovky hodin. Z nich podle soudu vyplynulo, že měl Lopata již od roku 2004 zájem o pohledávku za společností Cetus, Tykva pak u Kafkové „soustavně intervenoval“.

Kafková tvrdila, že muži žádné informace nedávala. Tykva prý svým kolegům lhal a zaštiťoval se jejím jménem. Podobně se vyjádřila i v odvolání, její argument však soudy neuznaly. Nevyhověli ani odvolání mužů , kteří tvrdili, že odposlechy byly nelegální. Naopak se přiklonil na stranu státní zástupkyně Petry Pavlánové a zpřísnil jim trestní sazbu.

Česká konsolidační agentura spravovala zejména nekvalitní úvěry a pohledávky českých bank a podniků, které na ni byly převedeny při jejich restrukturalizaci v době transformace ekonomiky. Zhruba před čtyřmi lety byla zrušena, její činnost převzalo ministerstvo financí.

Vydáno pod