Nosní kapky vyvolávají závislost, varují odborníci

Praha - Nosní kapky jsou efektivní pouze sedm dní. Do té doby totiž po jejich použití zduřelá sliznice splaskne a pacient pocítí okamžitou úlevu. Lékaři a lékárníci nicméně před jejich dlouhodobým užíváním varují. Po týdnu nepřetržitého užívání kapek totiž sliznice chronicky zduří a podle odborníků jejich následné užití může spíše škodit, dokonce i vyvolat závislost. Lidé, kteří se těmto negativním efektům chtějí vyhnout, si mohou vybrat například kapky do nosu s mořskou solí, u kterých závislosti nehrozí.

„Vyvolávají úlevu pro pacienta a jemu je to příjemné. Pokud si ale nepřečte, že je má brát jen určitou dobu, tak si kape a kape a dostává se do bludného kruhu,“ potvrzuje Doubravka Košťálová ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Nejde přitom o typickou závislost na účinné látce. Člověk se stane závislým hlavně na pocitu prázdného nosu.

Závislost se projevuje stejně jako rýma, tedy ucpaným nosem, někdy krvácením, v extrémních případech bolestí hlavy a závratěmi. Zbavit se jí je přitom mnohdy téměř nemožné. Lékárnice Drahomíra Tluchořová nicméně podotýká, že použití „návykové“ látky při léčbě ucpaného nosu je nezbytné. „Není to trik firem, bez látky by sliznice nesplaskla,“ dodala.

„Účinek nosních kapek je v principu podobný jako účinek kokainu na nosní sliznici, nicméně účinek kokainu je mnohonásobně agresivnější,“ upozorňuje otorinolaryngoložka Eliška Rotnáglová. Lidé závislí na nosních kapkách by měli vyhledat lékaře. Ten jim totiž dokáže pomoci díky nosnímu spreji s kortikoidy. Léčba může trvat i několik měsíců. Původní kapky se musí úplně vysadit.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)