Kalouskův analytický útvar začal prověřovat Babákovy dary VV

Praha – Finanční analytický útvar ministerstva financí začal prověřovat transakce, díky kterým věnoval poslanec Michal Babák Věcem veřejným v minulých letech skoro šest milionů korun. Uvedl to server Aktuálně.cz. Útvar se prý do případu vložil na základě upozornění banky, která zachytila neobvyklé operace na poslancově účtu. Ministerstvo financí ovšem označilo informace serveru za nepřesné a zavádějící, samo prý pravdivé informace zveřejní, až mu to umožní zákon.

U banky vyvolaly pochybnosti tři vklady v rozmezí necelých devíti měsíců, kdy bylo na poslancův účet vloženo na přepážce v hotovosti celkem 1,2 milionu korun. Ty samé peníze pak obratem putovaly na účet Věcí veřejných, ale už bezhotovostně převodem na účet, píše server. Banka však měla pochybnosti o skutečném původu peněz. Sám poslanec tvrdí, že už si nepamatuje, zda peníze skládal na účet sám, nebo zda to byl někdo jiný. „Těch transakcí za rok bylo tolik, že vám to opravdu v tuto chvíli nedokážu říci,“ řekl serveru. 

To, že Babák poslal VV stovky tisíc korun, které na účet skutečně dorazily v hotovosti, vyplývá také z dokumentů, které sám zveřejnil, když byl přinucen své dary vysvětlovat. Server navíc zjistil, že zhruba ve stejné době splácel několik hypoték, jejichž výše dá dohromady 12,7 milionu korun.   

Rozhovor s novinářkou Sabinou Slonkovou (zdroj: ČT24)

Pátraní Finančního analytického útvaru může vést k tomu, že Babákův případ bude předán policii nebo finančnímu úřadu, který může současně zkontrolovat finanční situaci firem, o nichž poslanec tvrdí, že mu půjčily, dodal server.

VV: Vyšetřování je alarmující

Proti prověřování podezřelých transakcí poslance Babáka se rázně ozvaly Věci veřejné: „Považujeme za poněkud alarmující, že finanční analytický útvar, který byl původně vytvořen k tomu, aby bojoval s terorismem, je nyní využíván k tomu, aby prošetřoval jednotlivé poslance nebo politiky,“ řekla novinářům šéfka poslaneckého klubu Karolína Peake. Podezření na možné spáchání kriminálních činů by podle ní měla řešit policie nebo státní zastupitelství.

Analytici FAÚ v minulých měsících podávali trestní oznámení například v kauze ProMoPro, kvůli níž se ocitl pod tlakem ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a prohloubila se krize vládní koalice. Detektivové z FAÚ také předali policii případ podezřelé propagační kampaně, kterou za 100 milionů zorganizoval pražský magistrát.