Elitní zpravodajci se opili, armáda je posílá z Afghánistánu domů

Praha - Česká armáda stahuje z americké základny Shank v afghánském Lógaru dva vojáky. Ti se před několika dny opili takovým způsobem, že musela zasahovat americká vojenská policie. Elitní vojáci z rozvědky Vojenského zpravodajství by měli odletět do České republiky ještě v listopadu, přijdou i o část platu. Píše o tom dnešní Právo s odvoláním na dobře informované zdroje. Vojenské zpravodajství nechtělo věc komentovat.

Podle listu jednoho z českých vojáků zadržela americká vojenská policie, protože dělal na základně nepořádek. Muž se vzpouzel a byl drzý. Američani ho pak předali české Vojenské policii. Ta dechovou zkouškou zjistila, že zpravodajec je opilý. Vojenští policisté poté provedli test v ubytovně, kde bydlí zpravodajci, a objevili dalšího opilého vojáka.

„Tito vojáci v podstatě okamžitě končí svoji práci v zahraniční operaci, budou repatriováni v nejbližších dnech a samozřejmě si ponesou následky,“ popsal další osud opilců náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Vedení Vojenského zpravodajství nechtělo chování svých mužů, kteří mají v Afghánistánu za úkol sbírat citlivé informace, nijak hodnotit. „Vojenské zpravodajství tuto věc nebude komentovat,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Za pití alkoholu bude vojákům na čas omezen plat, který je přibližně 25 000 korun. Navíc jakmile opustí horkou afghánskou půdu, přijdou o zvláštní příplatek za to, že sloužili v zahraničí. Ten se podle funkce pohybuje v rozmezí 5-7 tisíc dolarů, tedy přes 120 tisíc korun. 

V Afghánistánu ani kapku. Ani mimo službu

V afghánské misi NATO se v minulosti setkávali s případy opilství ve službě, velitel mezinárodních jednotek Stanley McChrystal proto před dvěma lety alkohol úplně zakázal. Také české předpisy pití na misích vylučují a vojáci dodržováná takzvaného „suchého zákona“ přísně kontrolují.

Pár piv si nesmějí dát ani mimo službu. „Já jsem byl s delegací v Afghanistánu dvakrát a my jsme tento zákon absolutně dodržovali, neexistovala ani nějaká schwarzenberská placatice. Vojáci ho musí dodržovat také,“ komentoval incident příslušníků mise ministr obrany Alexandr Vondra.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Přístup k alkoholu chápe každá armáda po svém. Zatímco Američané dodržují na zahraničních misích nemilosrdný suchý zákon, Evropané tak přísní nejsou. Jiný český voják má proto z mise v Iráku odlišné zkušenosti. „Na britské základně v Basře dostávali vojáci na každý den nějaký žeton, který mohli vyměnit. Myslím, že ten limit byl dvě velká piva,“ vzpomíná Igor Klimeš.

Incidenty českých vojáků v zahraničních misích:

V letošním roce byl z Afghánistánu již v březnu stažen voják, který údajně slovně napadl důstojníka své jednotky. Urážel prý i místní civilní pracovníky. Domů museli před dvěma lety i příslušníci české mise v Kosovu, kteří se rovněž opili a poprali, jiní kouřili marihuanu. V Afghánistánu se v minulosti objevil také případ, kdy dva vojáci veřejně nosili na šatech nacistické symboly.