Pospíšil zprostil funkce stíhané soudce

Praha - Dva soudce Okresního soudu v Litoměřicích Josefa Knotka a Ladislava Jelínka zprostil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) funkce. Justiční činitele začala koncem října stíhat policie, obvinila je z přijímání úplatku a zneužití pravomocí. V případě pravomocného rozsudku hrozí mužům až osmileté tresty vězení.

„Obvinění obou soudců jsou natolik závažná, že jsem nemohl postupovat jinak, čímž ale není dotčena presumpce neviny,“ uvedl v tiskové zprávě Pospíšil. Muži si proti jeho rozhodnutí mohou podat takzvaný rozklad, který však nemá odkladný účinek. Knotek a Jelínek nebudou ve funkcích do doby, než skončí trestní řízení. Ministr již dříve uvedl, že pravděpodobně také na oba soudce podá kárné žaloby.

Knotek a Jelínek měli na starosti trestní agendu, například krádeže, drobné loupeže či týrání dětí. Deník Mladá fronta Dnes (MfD) napsal, že údajně za úplatu ovlivňovali kauzy. Z kvalifikace trestného činu, ze kterého jsou obviněni, vyplývá, že si tak přišli na částku do půl milionu korun. Kromě soudců je stíhána také soudní zapisovatelka.

Soudní síň
Zdroj: ČT24

Náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce Lenka Bradáčová nevyloučila, že může počet obviněných ještě vzrůst. Podle médií je možné, že policie začne stíhat další soudce a soudní úředníky. Muži se k případu zatím nevyjádřili, Knotek je ve vazbě a Jelínek si prý vzal dovolenou.