Průzkum: VV by ve sněmovně nahradili zelení a lidovci

Praha - Pokud by se letos na podzim konaly volby do Poslanecké sněmovny, Věci veřejné by se do dolní komory nedostaly. Místo nich by se do lavic vrátili poslankyně a poslanci Strany zelených a KDU-ČSL. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Factum Invenio. Celkem by se do sněmovny dostalo šest politických stran. Volby by vyhrála opoziční ČSSD, současná koalice by přišla o parlamentní většinu. Dotazování proběhlo od 20. října do 1. listopadu na reprezentativním vzorku 933 potenciálních voličů.

Lidovce by nyní volilo 5,9 procenta občanů a Stranu zelených 5,4 procenta. Naopak Věci veřejné by odešly z voleb ze ziskem pouhých 2,2 procenta hlasů, což by jim na vstup do sněmovny nestačilo. Od loňských voleb jim tak klesla podpora o 8,7 procentního bodu. Podporu ve výši tří bodů ztratila ale i TOP 09.

Nejvíc hlasů (28,5 procenta) by podle volebního modelu získala ČSSD. Tu by následovali občanští demokraté s 19,2 procenta a KSČM s 15,9 procenta hlasů. Proti loňským volbám stejně jako VV ztratila i TOP 09, která by nyní skončila čtvrtá s 13,7 procenta hlasů.

Podpora stran vládní koalice klesá

Právě kvůli poklesu podpory TOP 09 a zejména VV současná vládní koalice ztrácí. Občanští demokraté si udržují relativně stejnou podporu. Naopak opozice si polepšila, sociální demokraté o 6,4 procentního bodu a komunisté o 4,6 bodu.

Při přepočtu na mandáty by tak ČSSD zřejmě získala v dolní parlamentní komoře 73 křesel, ODS 46 a komunisté 35. TOP 09 společně se Starosty a nezávislými by měla k dispozici 31 mandátů, lidovci devět a zelení šest. Z toho vyplývá, že současná vládní koalice by potřebnou podporu nyní nezískala. Naopak ČSSD a KSČM by se ziskem 108 mandátů měly nadpoloviční většinu.