Řidiči budou moci mít tři „espézetky“

Praha - Řidiči si budou moci koupit třetí registrační značku na auto. Teď úřady dávají jenom dvě, což vadí třeba majitelům zadních nosičů na kola. Zákon je totiž teď drží v pasti - značku na nosiči sice mít musejí, ale koupit si ji nemohou. Změna by měla projít parlamentem bez potíží. Třetí značka bude k dostání asi v polovině příštího roku.

Šoféři teď hospodaří se dvěma tabulkami a nejpoctivější z nich mají často v ruce šroubovák. „Neustále ze zadní části vozu přendavám na nosič espézetku. Šrouby se ale za čas vyviklají. Když to uděláte desetkrát, dvacetkrát, tak ji ztratíte,“ poznamenal řidič, který si následně pořídil plastovou verzi značky. Ta ho přišla na tři sta korun. Za použití plastové nebo i jiné náhražky hrozí řidičům ale buď odnětí řidičského průkazu až na dobu půl roku, nebo pokuta v řádu padesáti tisíc korun, zní z ministerstva dopravy. 

Kvůli neschválené značce tak přišel na půl roku o řidičák třeba exministr dopravy Vít Bárta nebo bezohledný jezdec Aleš Trpišovský. Jenže v jejich případech nešlo o držáky na kola – k těm jsou policisté zpravidla shovívaví. „Příslušný odbor v podstatě tyto případy neřeší. Vycházíme z toho, že policie je v těchto případech tolerantní,“ prohlásil Pavel Žára, mluvčí Magistrátu města Brna. 

Únik ze zákonné pasti je třetí, plnohodnotná a legální značka. Plech bude stát šest stovek.  Pořídit si ho jen tak do zásoby prý nepůjde. „Bohužel taková možnost není. Musíte na úřadu prokázat, že používáte nosič,“ konstatovala mluvčí ministerstva dopravy Květa Kočová.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)