Jízdné Českých drah se někde zvedne i o 20 procent

Praha – S novými jízdními řády přijdou České dráhy 11. prosince i s novými cenami. Odkazují na plánované zvýšení DPH a mluví asi o pětiprocentním zdražení. Nejvíc ho ale pocítí pravidelní cestující, a to hlavně na kratších trasách. Na některých se jízdné ve skutečnosti zvedne i o dvacet procent. Kdo chce ušetřit, může nakoupit jízdenky předem. Za současné ceny budou až do 10. prosince.

Ceny jízdenek porostou od prosince rozdílně mezi různě dlouhými cestami. Záležet bude i na tom, jak často člověk do vlaku sedá. Podle mluvčího Českých drah (ČD) Petra Šťáhlavského se tak cena někde nezvedne vůbec, jinde ale poroste i o víc než průměrných pět procent. 

Připlatí si například školák, který dojíždí každý den sedm kilometrů. Nyní ho měsíční traťová jízdenka stojí 140 korun. Nová bude dražší o 20 procent. Cestující, který jezdí do práce 22 kilometrů, například z Přerova do Olomouce, a kupuje si čtvrtletní traťovou jízdenku, nově zaplatí o 148 korun víc, cena se tak zvedne přibližně o šest procent.

Podle redaktora internetových stránek Želpage.cz Josefa Petráka je na zvýšení cen vidět, že České dráhy nejsou schopné podpořit pravidelné a věrné zákazníky. „V tomto směru bych očekával, že tarifní politika ČD bude směřovat úplně jiným směrem,“ řekl ČT. Novinky, které dráhy připravují, totiž míří spíš na nepravidelné cestující. Jde například o In kartu na zkoušku. Za 150 korun nabídne čtvrtinovou slevu na tři měsíce.

Změní se ale i ceny místenek. „U běžných vlaků budou jednotné ve výši 35 korun, to znamená pro část klientů zlevnění ze 70 na 35 korun. U vlaků Pendolino přejdeme na dynamický systém,“ uvedl Šťáhlavský. Mimo špičku také vyjde jízda Pendolinem levněji, ve špičce ale naopak dráž. Cesta z Prahy do Ostravy s In kartou a slevou Railplus se například v pátek večer může od prosince prodražit až o 34 korun. Na trase, kterou brázdí i konkurenční žluté vlaky ale dráhy chtějí nechat i současné akční ceny.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod