V Česku dnes padaly teplotní rekordy

Praha - Víkendové počasí v Česku lámalo teplotní rekordy. Na několika místech vystoupala rtuť teploměru téměř na 20 stupňů Celsia. Rekordy padly na devíti místech. Například v Ropicích na Frýdeckomístecku naměřili 19,6 stupně, což bylo nejvíc v celé ČR. Teplé počasí by podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mělo vydržet i příští týden.

Teplý charakter počasí určuje pokračující příliv teplého vzduchu od jihu až jihovýchodu. Dnes se nad většinou území rozpustila nízká inverzní oblačnost, což se spolu s podzimním sluncem a přílivem teplého vzduchu příznivě podepsalo na teplotách.

V Karviné naměřili 19,5 stupně Celsia, což znamená překonání rekordu z roku 1997. V Ostravě-Porubě bylo 18,9 stupně a padl tak 22 let starý rekord. Další maxima byla naměřena v Liberci, v Bělotíně na Přerovsku, v Doksanech na Litoměřicku, v Javorníku nebo v Praze Karlově. 73 let starý rekord byl překonán v Teplicích, kde byla zaznamenána teplota 15,8 stupně.

Zhruba stejný charakter počasí by měl pokračovat i v příštím týdnu. Místy má být jasno, místy zataženo s nízkou inverzní oblačností. „Tam, kde bude vyjasněno, bude přes den slunečno a poměrně teplo, naopak tam, kde zůstane nízká inverzní oblačnost po celý den, bude mlhavo s denními teplotami do 10 stupňů Celsia,“ uvedl ČHMÚ.