Češi radost ze členství v EU nemají

Praha - Členství Česka v Evropské unii podporují tři z pěti Čechů, což je od vstupu Česka do unie v roce 2004 historicky nejméně lidí. Největší důvěru, téměř 80 procent lidí, měla EU v době českého předsednictví v roce 2009 před vyslovením nedůvěry vládě Mirka Topolánka. Členství Česka v Severoatlantické alianci (NATO) si naopak i 12 let po vstupu do tohoto společenství chválí asi 70 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM konaného ve dnech 7. až 15. října, kterého se zúčastnilo 1 277 občanů starších 18 let.

Bezvýhradně souhlasí s členstvím v EU 18 procent dotázaných, odpověď „spíše ano“ zvolilo 41 procent lidí. Rozhodně proti členství Česka v unii je 18 procent respondentů, odpověď „spíše ne“ zvolilo 12 procent osob. S členstvím v NATO nyní souhlasí víc lidí než v roce 1999, kdy Česko do aliance vstoupilo; od roku 2000 se pak podpora NATO pohybuje stále kolem 70 procent. Nejvíc, 76 procent lidí, podporovalo české členství v alianci v roce 2009, tedy opět v době českého předsednictví EU.

Levice tradičně s členstvím nesouhlasí

Členství Česka v EU i NATO podporuje 51 procent dotázaných, 24 procent pak nesouhlasí s členstvím v ani jedné z uvedených organizací. Osm procent respondentů souhlasí pouze s členstvím Česka v EU, 17 procent jen s členstvím v NATO.

„Okruh nesouhlasících s naším členstvím v NATO i EU je tvořen především stoupenci levicových stran. Zajímavé je, že i mezi příznivci ČSSD, a dokonce i KSČM je nyní více lidí, kteří akceptují členství v Severoatlantické alianci, než těch, kteří souhlasí s naším členstvím v Evropské unii,“ uvedli autoři průzkumu.

Vydáno pod