Kocourek se kvůli obchodům své matky sejde ve středu s premiérem

Praha – Protikorupční policie oznámila, že začala v pondělí zkoumat okolnosti milionových obchodů, které pro matku nynějšího ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS) dělala v roce 2008 společnost Key Investments. Na ministra tlačí jeho vlastní strana, aby nejpozději do týdne původ 16 milionů vysvětlil. Špičky vládní koalice dnes o kauze ministra průmyslu nejednaly. Kocourek se ale ve středu sejde s Nečasem, pak prý kauzu obchodů své matky vysvětlí.

Týdenní lhůtu na vysvětlení, jak jeho matka přišla k 16 milionům korun v době, kdy byl v čele dozorčí rady ČEZu, dostal Kocourek po ranním jednání špiček ODS. Sám Kocourek se však jednání grémia občanských demokratů neúčastnil. Premiér Petr Nečas, který s ním už o zatím nevysvětleném zbohatnutí jeho matky jednal, se chce s Kocourkem znovu setká ve středu.

„Musí to věrohodně vysvětlit ještě tento týden, nebo nejpozději začátkem příštího,“ uvedl pro iDnes.cz Sobotka. „Já také nevím, jak moje matka zachází s financemi,“ vysvětlil časový prostor, který Kocourek ještě má, aby vše vysvětlil. Kocourka se zastal také místopředseda strany Pavel Drobil, který ovšem sám čelí podezření z korupce. „Ministr Kocourek je slušný člověk. Mluvil jsem s ním telefonicky a on dobře ví, že tu záležitost musí veřejnosti vysvětlit,“ uvedl Drobil.

S požadavkem na rychlé vysvětlení hrozící kauzy přispěchali i koaliční partneři. Podle šéfa Věcí veřejných Radka Johna nemůže být ministr podezřelý z nelegálního získání peněz ve vládě, která si chce říkat protikorupční. 

Případ ministra Kocourka oproti očekáváním není tématem dnešní schůzky koaličních špiček, které se sešly kvůli sporným bodům daňové reformy. Řešení 16milionové kauzy nechají koaliční partneři na premiéru Petru Nečasovi. Ten se s Kocourkem znovu sejde ve středu ve sněmovně.

„Myslíme si, že je to zcela věcí ODS. Pokud by však ve vládě byl ministr, který neumí vysvětlit původ peněz, tak si ta vláda nemůže říkat protikorupční. V té chvíli je totiž ohrožena důvěryhodnost nejen pana Kocourka, ale i celé vlády. Ty peníze přišly z Nového Mexika přes anonymní akcie a je na tom vidět, že je třeba anonymní akcie zrušit.“

Key Investments figurovala ve více kauzách

Společnost Key Investments hýbe politickou scénou už pět let. Figurovala totiž v několika známých kauzách – třeba v případě bývalého premiéra Stanislava Grosse. Byla to právě KI, která mu půjčila na nákup akcií energetické firmy Moravia Energo. Jejich následným prodejem pak vydělal 80 milionů.

Další kauza přišla v roce 2011. Městské části Praha 6, 10 a 13 svěřily KI přes 600 milionů. Jenže firma mezitím přišla o licenci – tedy možnost obchodovat s cennými papíry. Radnice se marně snaží dostat peníze zpět. Případem se zabývají i policisté. „Teprve budoucnost ukáže, jestli se vše podaří dostat do správných kolejí, zatím nemáme žádné právní možnosti, jak dostat své peníze zpět,“ podotkl Boris Šťastný, zastupitel Prahy 10. Uspěla zatím jen třináctá městská část, které se už investice vrátila.