Většinu restauratérů dusí úplný zákaz kouření

Praha – Celkem 59 procent provozovatelů restaurací, výčepů a jiných provozoven nesouhlasí s úplným zákazem kouření. Zákaz představuje pro většinu dotazovaných narušení svobody podnikání. Výsledky průzkumu společnosti MindBridge ukazují, že se restauratéři obávají reakcí hostů, úbytku tržeb a možných konfliktů s hosty, kteří odmítnou zákaz respektovat. Plošný zákaz v restauracích by měla přinést chystaná novela protikuřáckého zákona. Ta má podporu i v nejvyšších patrech politiky. „Byl jsem odpůrce, ale víc a víc se k tomu přikláním,“ řekl premiér Petr Nečas. Podle nedávného průzkumu společnosti Median by takovou novelu navíc podpořilo až sedmdesát procent Čechů.

„Domníváme se, že zákon, který momentálně existuje, není vůbec špatný a nevidím důvod, proč by se měl měnit,“ řekl Pavel Hlinka, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR ve Studiu ČT. Připustil, že změnit by se v zákoně měla specifikace oddělených kuřáckých a nekuřáckých prostor. „I naši lidé se v tomto případě dopouštějí svým způsobem zrady tím, že i třeba mříž považují za oddělení stavebního prostoru. To sice vyhovuje stavební vyhlášce, ale odporuje to tomu, co jsme chtěli i my prosadit. Tedy pokud chce někdo sedět v odděleném nekuřáckém prostoru, aby v něm seděl,“ vysvětlil Hlinka. Podle Hlinky není vhodné kouření v restauracích direktivně zakazovat, ale naopak tuto otázku nechat přirozenému vývoji.

Podle dnešní platné normy mají podnikatelé a hosté možnost volby, zda budou navštěvovat či provozovat kuřáckou, nebo nekuřáckou restauraci. Podle Hlinky se množství čistě nekuřáckých provozoven a provozoven s odděleným prostorem pro nekuřáky zvyšuje. „Pokud jsem investoval do restaurace a chci tam mít kuřáky, pak nevidím důvod, proč by mi to někdo měl zakazovat…,“ uvedl Hlinka. Výsledek průzkumu přináší poněkud odlišný pohled než nedávno zveřejněný průzkum agentury Median. Ten ukázal, že pro zákaz kouření v restauracích je v současné době téměř 70 procent Čechů, zatímco před čtyřmi lety to byla jen polovina lidí. Pro vykázání kuřáků na ulici je navíc čím dál více samotných kuřáků.

Předkladatel návrhu Boris Šťastný (ODS): "V návrhu, který bude předložen nejpozději na začátku příštího roku, si představuji, že s platností od července příštího roku by do prostor vyhrazených pro kouření, a to neplatí jen o restauracích, ale třeba o nástupištích atd., neměly přístup děti do 18 let… Od prvního ledna 2014 bych pak rád, aby všechny restaurace a pohostinství byly zcela nekuřácké."

V případě úplného zrušení kouření v restauracích a dalších podnicích by podle průzkumu MindBridge zhruba třetina respondentů provozujících kuřácké provozovny musela údajně přestat podnikat. S ukončením provozu by v tomto případě počítalo téměř 24 procent podniků, které v současnosti mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka by zákaz znamenal existenční ohrožení zejména pro gastronomická zařízení mimo velká města. Na venkově je podle něj kouření v těchto podnicích běžné a jako nekuřácké by se nemohly uživit. Podle Stárka by tyto obyčejné vesnické hospody přešly do režimu jakýchsi kuřáckých klubů, nebo by musely zavřít.

V současnosti musí majitel podnik označit nálepkou, která návštěvníkům oznamuje, jestli se uvnitř kouří a jestli má pro kuřáky a nekuřáky oddělené prostory.

Vydáno pod