Trojkolo veze nevidomým světlo, večer bude patřit Světlušce

Praha - Do Prahy dopoledne dorazí speciální trojkolo, které veze symbolické světlo do živého přenosu benefičního večera Světlo pro Světlušku. Ten odvysílá Česká televize na ČT1 dnes večer živě. V Pražské křižovatce vystoupí kromě patronky Anety Langerové třeba zpěvák David Koller, Anna K. nebo skupina Kašpárek v rohlíku. Slavnostním večerem vyvrcholí už devátý ročník charitativního projektu.

Trojkolo dorazí zhruba ve 12:15 na náměstí Republiky. Aleš Valenta, Vladimír Kořen a nevidomá Mirka Sedláčková, paralympijská rekordmanka, si předají štafetu s Lucií Výbornou a Robertem Zárubou. Společně budou pokračovat na Anenské náměstí, kde dojde k poslednímu předání štafety se Simonou Stašovou, Ráchel Skleničkovou a Pavlem Liškou. 

Rozdělení výtěžku sbírky Světluška probíhá vždy na konci roku ve veřejném grantovém řízení. „Peníze jdou na konkrétní věci nevidomým – na osobní pomůcky, které jim usnadní každodenní život, výcvik vodicích psů a podobně,“ prohlásila ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Martina Kaderková.

Jízda pro Světlušku
Zdroj: ČT24

Večerem budou provázet Dyk s Banášovou 

Benefiční večer Světlo pro Světlušku se koná dnes od 21 hodin v Pražské křižovatce (kostel sv. Anny), také živě na ČT1 a ČRo 1 Radiožurnálu. Podpoří ho řada známých osobností. Světlo pro Světlušku přijdou symbolicky rozsvítit: Jiřina Bohdalová, Simona Stašová, Pavel Liška, David Koller, Anna K., Ondřej Brzobohatý, Matěj Ruppert, 4TET, Michal Hrůza, Tonya Graves, Kašpárek v rohlíku, Kühnův dětský sbor a nevidomé děti. Večerem provede dvojice Vojta Dyk a Adela Banášová, píše se na stránkách Světlušky

Během večera budou odvysílány unikátní reportáže „Den potmě“ a medailonek „Komu Světluška pomáhá“. Svůj zážitek ze tmy v nich předají Jiřina Bohdalová, Simona Stašová, Adela Banášová, Anna K, ale také devítiletá Lucinka, jež je jednou z mnoha nevidomých, kterým Světluška pomáhá.

Světlo pro Světlušku
Zdroj: ČT24

Zpěvačka Langerová se ujala role patronky projektu 

Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu založený na solidaritě a dobré vůli lidí, kteří se rozhodli darovat nevidomým trochu světla. Světluška pomáhá dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením. Patronkou projektu je zpěvačka Aneta Langerová.

Světluška svítí od roku 2003. Do projektu se zatím podle informací na stránkách Světlušky zapojilo více než 36 tisíc dobrovolníků a přes dva miliony dárců.