Kubice: Za zrušení dat od operátorů si může policie i sama

Praha – Podle ministra vnitra Jana Kubiceho si za zrušení povinnosti operátorů sledovat a uchovávat informace o telefonátech a pohybu svých klientů může policie trochu i sama, protože operátory příliš zahltila. Ministr už ale pracuje na novele zákona, která by situaci vyřešila. Poslancům by ji chtěl předložit ještě před začátkem prázdnin. Povinnost operátorů zrušil Ústavní soud, kriminalistům tím v některých oblastech zkomplikoval práci.

Podle občanského sdružení Juridikum remedium zahltila policie v roce 2009 operátory více než 130 tisíci žádostmi o poskytnutí údajů. Ministr vnitra proto přiznal, že si policie přidělala problémy do jisté míry sama. „Jestliže je tam takový počet žadatelů, tak si policie ten problém vykoledovala,“ řekl v Otázkách Václava Moravce.

Operátoři nyní s odkazem na soudem zmíněnou ochranu soukromí přestali policii citlivé informace dobrovolně vydávat. Podle Kubiceho se proto usilovně pracuje na novelách zákonů. Ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo své první návrhy předložit vnitru do 13. května, 16. května by se pak měli sejít všichni účastníci problému. Vedle operátorů přijdou podle Kubiceho i žadatelé o data a také poslanci, kteří Ústavnímu soudu změnu navrhovali. „Předpokládám, že do června, července bychom to měli mít vyřešeno,“ uzavřel ministr.

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta v ČT upozornil, že rozhodnutí Ústavního soudu komplikuje vyšetřování především u dětské pornografie, vydírání a také u terorismu. „Pro nás je to jeden ze zásadních prostředků, který jsme využívali,“ řekl v OVM. Vyšetřování to sice podle něj nenaruší, ale velmi stíží. Policisté už letos při vyšetřování organizovaného zločinu podali několik žádostí, zatím ale podle něj žádnou odpověď od operátorů nedostali. „Za své lidi přitom mohu kategoricky říci, že u nás se data nezneužívala,“ dodal.

Robert Šlachta
Zdroj: ČT24