Nečas nechce ve vládě změny pro změny

Praha – Český premiér Petr Nečas si pochvaluje, jak zafungovala pohrůžka ministrům, že pokud nebudou odvádět žádoucí výkony, mohli by o místo ve vládě přijít. Řekl to dnes v diskusním pořadu Partie na televizi Prima. Nečas také uvedl, že nechce dělat ve vládě změny pro změny, má ovšem připravených několik variant, jak by mohl kabinet v budoucnu vypadat.

Předseda vlády připustil, že je ve vládě stále co zlepšovat. Kabinet by měl podle něj například zapracovat na vysvětlování reforem. „Musíme být aktivnější, musíme být srozumitelnější,“ řekl. Podle něj to ale znamená, že koalice musí být jednotná. Jenže ta v minulých dnech prošla těžkými zkouškami. Nečas se dostal pod tlak, když vládu opouštěl bývalý ministr dopravy Vít Bárta (VV) a když Radek John (VV) opouštěl post ministra vnitra.

Petr Nečas:

„Nemá smysl dělat změny pro změny, vždycky to musí mít svoji pozitivní hodnotu pro vládu.“

Koaliční partneři pak žádali další změny ve vládě. Jenže s těmi zatím Nečas otálí. Řekl, že „svou představu výsledku v několika variantách“ má. Je to podle něj ale otázka dalších politických jednání. „Platí jedno - není možné dělat změny jen pro změny, každá musí mít pro vládu smysl,“ uvedl Nečas.

Spekuluje se o dalším setrvání ministra školství Josefa Dobeše nebo šéfa obrany Alexandra Vondry. Další o kom se mluví, je ministr financí Miroslav Kalousek. Ten ale zatím zůstává klidný. „Pan premiér vůči mě zatím neměl žádné výtky, zrovna tak jako já jsem neadresoval žádné výtky vůči práci pana premiéra,“ říká.

Po další obměně kabinetu dlouhodobě volá opozice a své požadavky mají i koaliční partneři, hlavně Věci veřejné. Výrazně nespokojený je třeba exministr Vít Bárta. Pobouřilo ho, když premiér ve včerejším rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že někteří slabší ministři vyslyšeli varování a svoji práci už zlepšili.

Vít Bárta:

„Po měsíci se ale zdá, že pan premiér už žádný problém nevidí, svítí sluníčko, je krásný květnový víkend a věci, které je zapotřebí řešit se podle pana premiéra řešit nemusí.“

Exministr se proto bojí, že Věci veřejné zůstanou jedinou stranou, která o resorty přišla. „Teď slyšíme, že se budou dělat reformy a možná se budou dělat nějaké personální změny. Ale kdo ví jestli, protože pan premiér udělal bububu a ministři začali pracovat.“ Bárta premiérovi mimo jiné vyčítá i to, že se stále nedistancoval od předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře.

Bohuslav Sobotka, šéf opoziční ČSSD, o Nečasovi tvrdí: „On má svázané ruce, nemá dostatečně silnou pozici ve vládě, aby mohl takové změny provádět.“

Někteří ústavní soudci jsou předpojatí, říká Nečas

Podle vyjádření premiéra jsou někteří členové Ústavního soudu předpojatí. Nečas tak reagoval na rozhodnutí ÚS ohledně státní podpory stavebního spoření. Nelíbí se mu také výrok místopředsedkyně Ústavního soudu Elišky Wagnerové, která praktiky ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) přirovnala k praktikám nacistického Německa. Rozhodování soudu dlouhodobě ostře kritizuje také prezident Václav Klaus.

Petr Nečas:

„Existuje i jistá míra předpojatosti u některých členů Ústavního soudu, například já považuji za neuvěřitelný výrok, který řekla místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová na adresu ministra financí Kalouska, kde ho přirovnala k nacistům. To je něco, nad čím mi zůstává rozum stát.“

Nečas předpojatost některých členů Ústavního soudu zmínil v souvislosti s otázkou, zda neuvažuje o změně ústavy tak, aby se ÚS nemohl vyjadřovat k záležitostem souvisejícím s rozpočtem. Řekl, že aktivismus Ústavního soudu v některých věcech vede v této záležitosti k legitimní debatě. K možnosti změny ústavy ale poznamenal, že Ústavní soud v minulosti již zrušil i přijatý ústavní zákon, kterým Poslanecká sněmovna zrušila sama sebe, a že nad ním již žádný orgán není.

Ústavní soud minulý týden zrušil vládní úsporné změny ve stavebním spoření. Wagnerová v Lidových novinách mluvila o tom, proč Kalousek zavedl kvůli krácení příspěvku mimořádnou daň a proč raději rovnou otevřeně nesnížil státní příspěvek, když potřeboval ušetřit.

„No, protože se bál, že se objeví námitka pravé retroaktivity, kdyby nazval pravým jménem, o co mu opravdu šlo. Víte, no tak to se nedá. Pracovat jenom se slovy, abych dospěla k chtěnému výsledku při popření účelu. To nejde. To je netolerovatelné. Kdybych se vrátila do historie, takhle se pracovalo v nacistickém Německu,“ prohlásila místopředsedkyně Ústavního soudu.

ČSSD: Nečasovy výroky jsou nepřijatelné

Opoziční ČSSD podle šéfa Bohuslava Sobotky považuje premiérovy výroky za „nepřijatelný útok na nezávislost rozhodování Ústavního soudu a za zpochybnění soudního systému v Česku“. Sobotka tvrdí, že je nepřípustné, aby se vláda místo nápravy svého postupu při schvalování změn zákona snažila o diskreditaci Ústavního soudu. Dnešní výroky premiéra označil „za pokus o hru mimo demokratické hřiště“.