Policisté po škrtech nemají na splátky a krachují

Praha – Řada policistů ve službě se dostala do vážných finančních problémů, mají exekuce na plat. Mnozí z nich už dokonce vyhlásili osobní bankrot. Policisté tvrdí, že kvůli škrtům nezvládají splácet hypotéky, leasingy a půjčky. Odborníci přitom říkají, že u těchto lidí pak hrozí větší riziko korupce.

Například policista z východních Čech slouží už přes dvacet let. Kvůli škrtům přišel téměř o 7 tisíc korun měsíčně, má teď proto finanční problémy. Platí leasing na auto a náklady na bydlení. Aby se vyhnul exekuci, musel už obětovat skoro všechny rodinné úspory. Tvrdí ale, že někteří jeho kolegové jsou na tom ještě hůř. „Vím o třech lidech, kteří si dali k soudu žádost o osobní bankrot, aby nepřišli o byt. Vím o dalších lidech u nás na oddělení. Je těžké to říct, ale myslím, že je to brzy potká,“ říká.

Pro policejní prezídium jsou zadlužení policisté velký problém. Nejvíc policistů v exekuci je právě na východě Čech a také jižní Moravě. Prezidium se obává, že kvůli nedostatku peněz by tito lidé mohli začít spolupracovat se zločineckým prostředím nebo brát úplatky. Jejich velitelé je proto musí víc kontrolovat a hlídat. To potvrdil i policista z východních Čech: „Jsou povinni sledovat, kdo jakou má hypotéku, jestli na to se svým platem má, jestli se nestává nebezpečným, což je deklasující a demoralizující.“

Reportáž Karla Rožánka a Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Policejní prezident Petr Lessy ale říká: „Je potřeba, aby policista věděl, že je pod jakýmsi drobnohledem, aby nedošlo k jeho pozdějšímu možnému korupčnímu jednání.“

Policie nemá skoro žádné možnosti jak policistům s finančními problémy pomoct. Nemůže jim dát navíc žádné peníze. Podle předsedy Nezávislého odborového svazu Policie ČR Petra Štěpánka jednak nejsou peníze a za druhé by to nebylo ani systémové.

Vedení policie ale věří, že plošné snižování platů policistů jako letos se v nejbližších letech nebude opakovat, a osobních bankrotů mužů zákona tak nebude přibývat.

Petr Lessy
Zdroj: ČT24