Radní přišli s plánem renovace Průmyslového paláce za 3 mld.

Praha – Plán rekonstrukce Průmyslového paláce, který mají pražští radní na stole, hovoří o výdajích na jeho obnovu a výstavbu nových částí ve výši 3 miliardy korun. Částku, která zahrnuje i výstavbu garáží a podchod ke Křižíkově fontáně, by měla zaplatit právě správa metropole. Opozice považuje částku za přemrštěnou, a navíc na to prý město nemá peníze. Magistrát počítá s tím, že výstavba začne už letos. Radní už tento týden vybrali firmu, která vypracuje projektovou dokumentaci.

„Myslím si, že je to finanční objem, který si město může sotva dovolit. Je to něco asi v ceně jednoho kilometru metra,“ přiblížil opoziční zastupitel Václav Novotný (TOP 09). Třímiliardovou částku zpochybňují i odborníci, podle jejich názoru prý ještě poroste. „Je možné, že cena ještě o nějakých 30 procent naroste, co, podle toho, co se říká u stavebních podnikatelů, je ještě docela dobré. Aby ale nakonec nebyla dvojnásobná,“ varuje statik a odborník na památkovou péči Václav Janáček.

Podle náměstka primátora Ivana Kabického (ODS) činí odhad nákladů na výstavbu celé realizace 1,6 miliardy. Druhá etapa se odhaduje na necelou miliardu. „Ale tady je jednoznačně na rozhodnutí města, jestli vůbec k této etapě dojde,“ zdůrazňuje Kabický. Letos na podzim mají radní dostat jasný projekt výstavby. „Dostaneme se třeba k ceně 600 milionů,“ dodává náměstek. Jenže na téměř 200 milionů přijde jen vypracování projektu, a pokud poté město výstavbu garáží odmítne, o peníze za projekt přijde.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)