Policie vyšetřuje korupci při prodeji Mostecké uhelné

Praha – Možné přijímání úplatků při privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS) začala vyšetřovat protikorupční policie. Transakcemi kolem privatizace MUS se už několik let zabývá švýcarská prokuratura, její představitelé už údajně připravují obžalobu. Česká policie nyní dospěla k názoru, že informace jsou vážné, a případ otevřela. Policisté tak začali prověřovat lidi kolem bývalého sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse, kteří se na privatizaci MUS podíleli. Jedním z nich je i bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. Ten pomohl před pár lety Grossovi zbohatnout, když mu prodal za dvacet milionů korun akcie firmy Moravia Energo, které expremiér krátce nato prodal dál za sto milionů Kč. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Švýcarští vyšetřovatelé při zkoumání okolností privatizace Mostecké uhelné společnosti zjistili, že třem lidem z Grossova nejbližšího okolí přišly na účty v zahraničí miliony korun, které údajně pocházely z podezřelé provize za prodej státního podílu v MUS. Švýcarské úřady vloni požádaly Vrchní státní zastupitelství v Praze o pomoc při vyšetřování a česká policie švýcarské straně vyšla vstříc.

Švýcarské úřady už dříve zdokumentovaly, že kupec šestačtyřiceti procent akcií mosteckých dolů, švýcarská Investenergy, těsně po rozhodnutí vlády Miloše Zemana (ČSSD) o prodeji v srpnu 1999 poslal obří provizi pět milionů dolarů (tehdy přes 170 milionů Kč) na účet na Gibraltar. Stát akcie prodal za 650 milionů korun, provize tedy činila dvacet sedm procent z ceny obchodu.

Informace ukazují na lidi blízké expremiéru Grossovi

K účtu měl přístup zbrojař a lobbista blízký Grossovi Pavel Musela. Ten údajně peníze dále přerozděloval. Z dokumentů švýcarských úřadů údajně vyplývá, že část provize byla přes Kypr převedena na účty lidí z Grossova okolí - Jiřího Martinka a Antonína Sýkory. List uvedl, že přístup k účtu pozdějšího poslance za ČSSD Sýkory měl jeho syn Robert, který v té době pracoval jako náměstek ministra průmyslu.

Další více než milion dolarů (tehdy přes 34 milionů korun) z provize za prodej MUS šel koncem roku 1999 a v roce 2000 formou půjček přes Panamu a Švýcarsko až do tuzemské firmy Nomainvest. Tyto půjčky nebyly splaceny. Ve firmě podle MfD působil někdejší šéf ekonomické sekce ČSSD Zdeněk Uhlíř.

Nomainvest v roce 2000 poskytl půjčku deset milionů korun nadačnímu fondu Zdraví pro studenty. Fond krátce předtím založil Gross a jeho blízký spolupracovník - tehdejší místopředseda ČSSD Karel Kobes. V dozorčí radě seděl i Uhlíř, ve vedení byli i místopředsedové ČSSD Zdeněk Škromach a Petra Buzková. Ani tato půjčka nebyla splacena a Nomainvest se po dvou letech rozhodl dát ji nadaci jako dar.

Podezření padá na sedm lidí včetně Sýkory

Švýcaři již v roce 2009 sdělili, že podezřívají sedm lidí, z toho šest Čechů, z praní špinavých peněz a takzvaného nekalého hospodaření s veřejnými zájmy. Podezřelí byli bývalí manažeři a později vlastníci mosteckých dolů, kteří figurovali ve firmách Appian a Investenergy. V minulosti byli v rámci právní pomoci pro Švýcary v souvislosti s MUS vyslýcháni také expremiér Miloš Zeman (ČSSD) a další členové jeho vlády.

Právě při vyšetřování případu a po razii v kanceláři Investenergy ve Švýcarsku vyšetřovatelé odhalili další podezřelé okolnosti směřující k lidem z okolí Grosse. Švýcaři už prostřednictvím českých úřadů zahájili první výslechy. Vyslechli Martinka, který prý prohlásil, že si toho moc nepamatuje, a odkázal je na Muselu. Ten ale před lety spadl z mysliveckého posedu a nyní je nesvéprávný. Dalším vyslýchaným byl Antonín Sýkora, který vyšetřovatele odkázal na svého syna. Robert Sýkora však listu odmítl sdělit, zda ho policie v souvislosti s případem vyslechla.

Kauza Mostecká uhelná
Zdroj: ČT24