Poslanci podpořili sociální škrty

Praha - Poslanci dnes v prvním čtení podpořili vládní balíček úsporných opatření v sociální oblasti. Jde o soubor opatření, který již jednou sněmovnou prošel. Změnil například vyplácení nemocenské, rodičovského a sociálního příspěvku či příspěvku na péči. I přes protesty opozice byl tehdy schválen ve stavu legislativní nouze. Tento postup zpochybnil Ústavní soud a platnost balíčku zrušil ke konci letošního roku. Vláda ho proto předložila znovu, aby úsporná opatření mohla platit i v dalších letech. Stát díky nim ročně ušetří asi 23,5 miliardy korun. Dopoledne poslanci ve druhém čtení schválili malou důchodovou reformu.

Se škrty nesouhlasí opozice. Soubor opatření proto dnes kritizovala ve více než dvouhodinové diskusi. „Opět vyhrálo horních 500 a prohrálo dolních deset milionů,“ prohlásil po jednání předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Poslanci ČSSD a KSČM tvrdí, že omezení postihnou nejvíce chudší rodiny a mladé lidi, kteří plánují děti. Podle nich jsou opatření namířena protipopulačně, nikoliv tak, aby podporovala porodnost. „Omezení nároků na porodné není v souladu s úspěšnou rodinnou politikou a návrh si nezaslouží podporu. Měli bychom podpořit narození druhého dítěte, protože potřebujeme, aby rodiny měly alespoň dvě děti,“ řekl poslanec za KSČM Miroslav Opálka.

Sociální demokratka Milada Emmerová (ČSSD) zdůraznila, že vláda by neměla škrtat, ale spíše hledat způsoby, jak zvýšit své příjmy. V té souvislosti připomněla návrh své strany na zavedení progresivní daně z příjmů. „Prověřte sponzorské dary soukromých firem politickým stranám. Pokud mají na sponzorské dary, tak mají i na vyšší daně,“ uvedla Emmerová.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Drábek: Lidé se nemusí bát propadu životní úrovně

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) poslancům připomněl, že součástí balíčku nejsou žádné nové úspory, které by dosud nefungovaly. „Celý návrh pouze věcně prodlužuje stav, který je dnes, který Ústavní soud omezil pouze z procedurálních důvodů,“ zdůraznil ministr. Doplnil, že chudí lidé se nemusí obávat propadu životní úrovně, neboť „v systému hmotné nouze se nemění ani čárka“. „Těm lidem, kteří jsou obsluhování systémem hmotné nouze, neubrala předloha ani jednu korunu,“ řekl Drábek.

Balíček počítá s tím, že by i nadále omezil vyplácení porodného pouze na první dítě a jen pro chudší rodiny. Nárok by měly domácnosti s příjmem do 2,4 násobku životního minima. Zachoval by i loňské změny v pobírání rodičovského příspěvku ve čtyřleté variantě. Rodič by měl tedy nárok na příspěvek ve výši 7 600 korun do devíti měsíců věku dítěte. Poté by pobíral 3 800 korun až do čtyř let věku dítěte. Snížen zůstane i příspěvek na péči v prvním stupni z 2 000 na 800 korun.

Součástí úsporného balíčku je i novela zákoníku práce, která umožňuje vládě, aby stanovila nařízením okruh zaměstnanců, se kterými bude možné sjednat smluvní plat, a to mimo stanovené platové tarify pro platové třídy a platové stupně. Nyní se takový způsob určování platů používá například ve zdravotnictví či v uměleckých profesích.

Balíček dále počítá se zachováním letošních pravidel pro poskytování nemocenské. Měla by se vyplácet až od 22. dne nemoci. Do té doby budou zaměstnavatelé platit svým zaměstnancům náhradu mzdy. V současnosti ji vyplácejí pouze do 14. dne nemoci. Novela také prodlužuje opatření z roku 2010, kterým se snížila výše nemocenské od 31. do 60. dne dočasné pracovní neschopnosti ze 66 na 60 procent vyměřovacího základu.

Poslanci dopoledne jednali o důchodech

Opozice se dnes dopoledne neúspěšně snažila prosadit svůj návrh na zamítnutí takzvané malé důchodové reformy, kterou chce vláda kvůli rozhodnutí Ústavního soudu změnit výpočet penzí podle platu a zvyšovat věk odchodu do důchodu pro ženy narozené po roce 1955 a muže narozené po roce 1965. Koalice svými hlasy ale schválila tuto novelu zákona o důchodovém pojištění ve druhém čtení a sněmovna o ní rozhodne pravděpodobně v pátek. Hlasy koalice ji nejspíš schválí.

Vydáno pod