V Hřensku a v Karlově Studánce budou možná nové volby

Brno - Komunální volby v Hřensku na Děčínsku a v Karlově Studánce na Bruntálsku se zřejmě zopakují. Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnostem a nařídil Krajskému soudu v Ústí nad Labem a v Ostravě nové projednání volební žaloby. V obou obcích se těsně před volbami přihlásilo k pobytu podezřelé množství lidí. Právo nařídit opakování voleb má krajský soud, který ovšem čeká těžký úkol - nové obyvatele obcí totiž musí jednotlivě vyslechnout a zjistit, proč změnili adresu, podle toho pak nařídí případné opakování voleb.

Podle ÚS chápou krajské soudy trvalý pobyt pouze papírově, měl by přitom být určen pro osoby, které jsou spojené s životem v obci. Lidem by měl umožnit podílet se na jejím chodu a zvolit si své zastupitele. Krajské soudy tak při novém řízení budou muset zjišťovat pohnutky nově přihlášených obyvatel a teprve poté rozhodnout, zda jsou volby platné.      

Podle advokáta občanských demokratů Petra Tomana byla v Hřensku porušena svobodná soutěž politických stran a právo na samosprávu: „Strana, která si zorganizuje takový příliv voličů, je zvýhodněna proti straně, která tyto voliče vůbec nezná, vůbec neví, že jsou.“ Pokud by ÚS takový postup posvětil, změnily by se prý volby v malých obcích ze soutěže idejí na soutěž o získání co největšího počtu nových obyvatel.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Právník obecního úřadu v Hřensku Jiří Všetečka dnes soudu řekl, že se v Hřensku před volbami přihlásili k pobytu jen místní, kteří tam sice žili, ale formální bydliště měli jinde. Sami prý chtěli zabránit tomu, aby volby někdo zmanipuloval. Souhlasí s Tomanem, že volební zákon vyžaduje změnu.

Hřenská ODS se odmítala smířit s výsledkem loňských komunálek. Stížnost na jejich průběh jim už sice zamítl krajský soud, strana se ale odvolala k ÚS. Občanští demokraté tvrdí, že za předvolebním zvýšením voličů ze 161 na 228 stojí současná koalice. Ta z toho ale viní právě občanskou demokracii. Podle starosty obce Josefa Černého chtěla zprivatizovat jediný skutečně výdělečný podnik obce – Soutěsky, které každoročně navštíví přibližně 100 tisíc turistů. S tím nicméně nesouhlasí lídr kandidátky ODS Milan Franc: „Občanská demokratická strana takto nebojuje. My nepřihlašujeme žádné lidi.“

Do bytu v Karlově Studánce se těsně před volbami přihlásilo 34 lidí

Znovu k volbám možná půjdou i lidé v Karlově Studánce na Bruntálsku. Do jediného nově zkolaudovaného bytu v hotelu Džbán se těsně před volbami příhlásilo 34 lidí. ÚS sdílí pochybnosti o 23 jménech. Přihlašování prý zorganizoval kandidát jednoho z místních volebních uskupení a nynější zastupitel Ludvík Zifčák. Jde o bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti, který v listopadu 1989 sehrál roli údajně mrtvého studenta Martina Šmída. Zifčákovu kandidátku podpořilo tehdy celkem 36 voličů.

Podle advokáta Zifčákových oponentů Pavla Uhla pochybné praktiky nabourávají důvěru v demokratické mechanismy. Uhl předpokládá, že krajský soud nyní volby prozkoumá více do hloubky a nařídí jejich zopakování. Hlasování v lázeňské obci napadla žalobou volební strana Pro rozvoj Karlovy Studánky. U krajského soudu ale neuspěla, proto Uhl jejím jménem podal ústavní stížnost. Volby v obci vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů -Spokojení občané I. Zifčákovo Sdružení Prosperita získalo v devítičlenném zastupitelstvu dvě křesla.