Koalice protlačila reformu zdravotnictví do druhého čtení

Praha - Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Opozice se pokusila během téměř šestihodinového jednání návrh zamítnout, neměla pro to ale dostatek hlasů. Návrh počítá například se zvýšením poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Má také dát ministerstvu možnost zavést standardy zdravotní péče. ČSSD uvažuje, že se obrátí na Ústavní soud, pokud bude návrh definitivně schválen. Novelou se nyní bude zabývat zdravotní výbor.

Opoziční poslanci kritizovali zejména plánované zavádění standardní a nadstandardní péče pro pacienty, které by novela v případě schválení ministerstvu umožňovala. „Nedovedu pochopit, že je tato nadstandardní péče zahrnuta do léčebného procesu. Že ten, kdo může platit, dostane lepší péči než ten, kdo zaplatit nemůže. Mám obavu, že se začínáme blížit americkému zdravotnímu systému,“ uvedl poslanec ČSSD Ivan Ohlídal.

Poslanci dobíhali na hlasování

Malá zdravotnická novela ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Opozici se také nelíbil záměr koalice prosadit návrh do druhého čtení ještě dnes večer. Přerušení jednání na dva týdny navrhl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, s návrhem však neuspěl. Odůvodňoval to tím, že je nutné dopřát sněmovně čas na diskuzi o zákonu. Podle jeho slov „zely pravicové lavice v tu chvíli prázdnotou“. Sněmovní kuloáry se poté staly svědkem situace, kdy poslanci dobíhali do jednacího sálu, aby stihli hlasovat. Když se podařilo koaliční většinou hlasů hrozbu přerušení schůze odvrátit, začali se opět trousit ven.

Proti novele vystoupil například Pavel Antonín z ČSSD. Uvedl, že zvýšení poplatků je snadná cesta pro nemocnice, jak se dostat k penězům, z hlediska pacientů ji považuje jako nejhorší alternativu. Jeho stranický kolega Jiří Koskuba prohlásil, že si neumí představit, jak se nemocný pacient, který nemusí plně vnímat, rozhoduje o tom, jaká péče je pro něho nejvhodnější. Tak by totiž podle něho mohla vypadat péče, pokud by byly později standardy skutečně zavedeny.

Co také zaznělo ve sněmovně:

Stanislav Křeček (ČSSD): „Určitě jsem ve střetu zájmů, protože jsem nemocen a budu nemocen.“

Jiří Koskuba (ČSSD): „Jsem naprosto normální člověk a v žádném případě nehodlám v těchto slovutných zdech trávit noc a hrát si na noční jednání… Na rozdíl zřejmě od kolegy Gazdíka, který nám tady před časem prohlásil, že mu utekly obě ženy, já na to dodnes nezapomněl, ta moje neutekla a já bych se rád k ní i domů vrátil.“

Lubomír Zaorálek (ČSSD): „Chování vládní koalice, to nejsou reformy. To je skutečně puč, přepadení, převrat.“

Jiří Dolejš (KSČM): „Pan ministr Heger byl životem a možná i určitými politickými tlaky dotlačen do polohy, kdy opakuje mantry, kterým možná sám ani nevěří. Tato diskuse z něj pomalu začíná dělat jakéhosi bin Ládina českého zdravotnictví, a to si nejspíš nezaslouží.“

A co na to ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09)?

„Přece jenom bych rád přerušil tento politický proud myšlenek, který tady zazněl, a chtěl bych říci, že jsem se opravdu dost snažil, abych dosáhl pravého opaku, než ke kterému teď tady došlo. Věřte mi, že nebylo mým cílem, abych předložil část - malou část - reformy zdravotnictví, která by vyvolala ta slova, která tady zazněla: chaos, rozval, puč, přepadení, převrat, bolševická reforma.“

„Udělat komplexní balík reformy zdravotnictví, která jednoho dne konvertuje to zdravotnictví v zázrak, který bude fungovat naprosto bez problémů, prostě nikdo neumí.“

Novela je první ze série reformních norem. Další tři reformní zákony o službách hodlá ministr Leoš Heger (TOP 09) předložit vládě do počátku června, aby je sněmovna projednala ještě před prázdninami. Platit by měly od ledna 2012.

Novela počítá s tím, že pacienti by za den hospitalizace v nemocnici platili místo dosavadních 60 korun 100. Ani nadále se však nebudou počítat do ročního ochranného limitu, který činí pro děti a důchodce 2 500 korun, pro ostatní 5 000 ročně. Původně měla novela změnit i placení v lékárnách. Místo 30 korun za položku na receptu měla zavést třicetikorunový poplatek za celý recept. Tato změna ale vyžaduje podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera komplexní změnu části zákona, která se týká spoluúčasti. Předloží ji proto později.

Novela také ruší zákaz připlácení na lepší péči, pro pacienty se však zatím nic nezmění. Nejprve totiž bude nutné vymezit standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, případně zaplatí hotově. Dále norma prodlouží dobu pro vymáhání dlužného pojistného z pěti na deset let.

Sociální demokraté podle Sobotky využijí všech možností, aby přijetí zákona překazili. Když se jim to nepodaří, obrátí se na právníky. Pokud připustí možnost ústavní stížnosti, pak ji podají. Poslanci se návrhem zabývali už minulý týden, po zhruba dvouhodinové diskuzi však nerozhodli. Jednání přerušila polední pauza.

Vydáno pod