Sobotka připouští vládu ČSSD s podporou komunistů

Praha - Pokud by se sociální demokracii v příštích volbách podařilo zvítězit s výrazným náskokem, je pro ni přijatelá varianta menšinové vlády s podporou KSČM. Dnešním Hospodářským novinám (HN) to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Případnou koalici s komunisty ovšem Sobotka odmítl. Šéf strany zároveň upozornil, že opozice by neměla hlasování o nedůvěře vládě nadužívat, a tím tuto pravomoc devalvovat.

„Kdybychom vyhráli volby s výrazným náskokem, je pro nás možná varianta menšinové vlády. Podpora KSČM je jednou z variant, koalice s nimi není naším cílem,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté si vládní spolupráci s komunisty a některými dalšími stranami zakázali na sjezdu v roce 1995 v Bohumíně - stranickému usnesení se proto dodnes říká „bohumínské“. V některých regionech ale obě strany vládnou společně.

Podle Sobotky se strana bohumínské usnesení zrušit nechystá, podotkl ale, že ve straně není podpora usnesení nějak dramaticky silná. „Čekají nás další kola diskusí, jak nově definovat vztah ke komunistické straně. Já zastávám názor, že první krok nemůže udělat ČSSD. Komunistická strana bez reforem a beze změn nemůže být přizvána k vládní zodpovědnosti,“ upozornil předseda socialistů. „Bohumínské usnesení o zákazu spolupráce ČSSD a KSČM na vládní úrovni pro mne rozhodně není mrtvé a budu je i nadále důsledně prosazovat uvnitř ČSSD,“ vyjádřil se první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Hašek odmítá komunisty i koaliční strany

Vláda opřená o komunisty se příliš nezamlouvá prvnímu místopředsedovi strany Michalu Haškovi. Ten ale také vylučuje spolupráci s koaličními stranami. „ODS, TOP 09 i VV dělají vše, aby po příštích volbách nebyly přijatelnými partnery pro vládnutí s ČSSD,“ řekl HN Hašek. Po volbách by raději spolupracoval například s KDU-ČSL (pokud by se strana dostala do sněmovny).

Poslanecká sněmovna v úterý už podruhé v současném volebním období hlasovala na návrh ČSSD o nedůvěře vládě. Vláda Petra Nečase (ODS) opět vydržela, podporu jí vyslovili poslanci všech tří koaličních stran. Pro vyslovení nedůvěry hlasovali kromě sociálních demokratů a komunistů i tři poslanci zvolení za Věci veřejné.

Podle sociálních demokratů vláda ztratila k prosazování reforem morální kredit a jejich schvalování budou brzdit. Sobota minulý týden řekl, že ČSSD vyvolá ve „vhodném okamžiku“ hlasování o nedůvěře znovu. „Já jsem stoupencem toho, abychom tento institut (hlasování o nedůvěře vládě) nevyužívali příliš často. Kdybychom to dělali, devalvuje a přestane plnit svou roli,“ poznamenal Sobotka.