Za sebevraždou detektiva může stát tunelování policejního fondu

Praha - V rámci vyšetřování sebevraždy elitního detektiva protikorupční policie Milana Krále vyšetřuje policejní inspekce možné tunelování speciálního fondu určeného na vyplácení informátorů. Podle dobře informovaného zdroje si Král nechal z fondu vyplatit až statisíce korun, i když neměl kontakt s informátory v popisu práce. Čerpání peněz mu prý schvalovali bývalý šéf protikorupčního útvaru Libor Vrba a exnáměstek Tomáš Krůl. Informuje o tom deník Právo.

Nesrovnalost v čerpání peněz z fondu odhalila kontrola, kterou krátce po svém nástupu do čela útvaru nařídil jeho nový šéf Tomáš Martinec. „Ta zjištění byla natolik závažná, že jsem celou věc předal k dalšímu šetření Inspekci policie,“ uvedl s tím, že další prověřování role vrcholných manažerů útvaru v celé kauze bude plně v její režii.

Ze závěrů Martincem nařízené prověrky vyplývá, že Král peníze z fondu vysával zhruba rok. „Pravidelně čerpal desetitisícové částky, dohromady šla ta suma do statisíců. Většinu žádostí podepisoval ředitel útvaru, část pak jeho náměstek,“ řekl Právu pod podmínkou zachování anonymity důvěryhodný zdroj. Inspekce bude muset mimo jiné zjišťovat i to, proč nejvyšší velitelé útvaru Královi jeho žádosti o peníze podepisovali a zda kontrolovali, na co je používá.

Vrba na ředitelskou pozici rezignoval po kritice ze strany nového policejního prezidenta Petra Lessyho v polovině února a od té doby s novináři nekomunikuje. Krůl z útvaru dobrovolně odešel po nástupu Martince na Vrbovo místo a v současné době působí na policejním prezidiu v oblasti resortního vzdělávání.

„Pokud někdo zneužíval finanční prostředky útvaru, tak to svědčí o tom, že tam selhala systémová kontrola i lidský faktor,“ řekl ve Studiu ČT24 bývalý náměstek ředitele protikorupční policie Josef Bečvář. Na prostředky ze speciálního fondu podle něj platí přísné vnitřní předpisy. Jejich vyplácení schvaluje nejbližší nadřízený na základě předložené žádosti.

Detektiv Král, který v rámci protikorupční policie vedl odbor specializující se na vyhledávání praní špinavých peněz a daňových úniků, se minulý týden v pondělí v parku na pražské Letné střelil do hlavy a svému zranění podlehl. Dopis na rozloučenou nezanechal, přesný motiv sebevraždy tudíž dosud není znám.

Tomáš Martinec
Zdroj: ČT24