Chaloupka: Záznam je cílenou snahou mě poškodit

Praha - Den poté, co se na veřejnosti objevila kompromitující nahrávka Otta Chaloupky, přichází její hlavní aktér s novým vysvětlením. Záznam, na kterém nutí svého bývalého asistenta, aby mu odevzdal část platu, označil za cílenou snahu poškodit stranu i jeho. Členové Věcí veřejných se chtějí ke kauze oficiálně vyjádřit až v úterý, poté, co se jejich poslanec vrátí z ciziny. Rozpočtový výbor sněmovny ale jeho chování považuje za nepřijatelné a bude po něm žádat vysvětlení.

Vratislav Vařejka na mě byl cíleně nasazen, aby mě zkompromitoval, tvrdí o svém bývalém asistentovi Otto Chaloupka. Zpochybňuje tak nahrávku, na které svého asistenta žádá o část peněz, které mu posílá sněmovna. „Ty nahrávky jsou ze situace, kdy sedíme po schůzi a já se hrabu v sms v mobilu a pan Vařejka mi klade stupidní dotazy a já mu pitomě odpovídám,“ vysvětluje Chaloupka.

Vedení Věcí veřejných k celé kauze mlčí. Předseda strany Radek John už ale včera s Chaloupkou mluvil. Právě Johnovi si přitom Vařejka na svého tehdejšího šéfa postěžoval. John to ale popírá. Jenže na dodejce je razítko ministerstva vnitra i Johnův podpis. Stejný dopis navíc od vnitra dostala i bývalá šéfka poslanců Kristýna Kočí. „Klub VV stojí za panem Chaloupkou, ale chceme řádně všechno tohle probrat,“ tvrdí člen VV z Hodonína Radek Motičák.

Poslanec Chaloupka v nahrávce popisuje, jak by s penězi od asistenta naložil. „To se využije na dobročinné účely, to se využije i na benzin a na jídlo.“ Dnes ale odmítá, že by Vařejkovy peníze šly na charitu nebo přímo jemu do kapsy. „Byla tam domluva, že budeme dávat peníze na hromadu, lidově řečeno, abychom si zaplatili kampaň, a odkud ty peníze přišly, já nevím,“ prohlašuje nyní poslanec.

Asistent poslance tvrdí, že Chaloupka měl v plánu část z peněz, měsíčně šlo asi o 20 tisíc korun, použít také na financování strany. Z výroční zprávy se dá vyčíst, že Věcem veřejným loni od září do prosince posílal měsíčně více než 3 a půl tisíce korun. Ať už by je poslanec posílal kamkoliv, neměl podle rozpočtového výboru sněmovny právo s platem svého asistenta nijak nakládat. Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Martina Doktora se jedná o zvláštní snahu o renesanci otrokářství.

Na úkor své asistentky se chtěl před čtyřmi lety obohatit i bruntálský senátor za ODS Jiří Žák. Případ se dostal i k soudu, Žák tehdy musel podřízené vrátit téměř padesát tisíc korun.

Vydáno pod