Nová strategie má iniciovat úbytek romských ghett

Praha - Vládní agentura pro začleňování Romů chystá novou strategii boje proti sociálnímu vyloučení. Materiál s návrhy konkrétních kroků, díky nimž by v Česku mělo ubýt takzvaných ghett, dokončí v květnu. Nejpozději do konce června dokument dostane vláda. Řekl to dnes šéf agentury Martin Šimáček. Podle něj strategie obsahuje i nová opatření, která se v Česku zatím nepoužila.

Podle pár let staré analýzy existuje v Česku přes 300 chudinských domů a čtvrtí. V těchto takzvaných ghettech žijí převážně Romové. Mohlo by to být až 80 000 lidí. Většina dospělých tu nemá práci. Rodiny bývají závislé na sociálních dávkách. Děti končívají ve speciálních školách. Vláda má už koncepci romské integrace, kterou přijala v roce 2009 před Vánocemi. Zahrnuje úkoly k začlenění Romů do roku 2013.

Podle Šimáčka se chystaná strategie netýká už jen Romů a také opatření v ní budou konkrétnější. „V materiálu jsou prvky, které přenášíme ze zahraničí. Ledacos je relativně inovativní, i když už se o tom diskutovalo. Dokument je tedy směs osvědčeného a logického s inovací,“ řekl Šimáček. Jednotlivá opatření ale nechtěl před dokončením a schválením materiálu přiblížit.

Strategie obsahuje opatření ke zlepšení bydlení, vzdělávání, zaměstnanosti, bezpečnosti či zdraví do roku 2015. V dokumentu nebudou chybět termíny plnění jednotlivých kroků i to, kdo má za jejich provedení odpovídat.

Vypracování strategie měl na starosti Kocáb

Dokument měla mít vláda původně na stole už do konce roku 2009. Postupně se jeho dokončení ale odsouvalo. V květnu by měly dostat strategii k posouzení jednotlivé instituce a ministerstva, mohou k ní mít připomínky. Po jejich případném zapracování dokument projedná vláda. Kabinet uložil před dvěma lety vypracování strategie někdejšímu ministrovi pro lidská práva Michaelu Kocábovi, a to do konce roku 2009.

Vládní agentura pro začleňování Romů funguje od roku 2008. Postupně její poradci přišli do 23 měst a obcí. Letos k pololetí měli podle plánu po třech letech opustit 12 prvních lokalit, v šestici ale zůstanou ještě o rok a půl déle. Loni měla agentura na svou činnost 27,7 milionu korun. Z toho 11,4 milionu poskytl stát, zbytek pocházel z evropských fondů.

Romové z České Třebové
Zdroj: ČT24
Vydáno pod