Zastřelil se elitní detektiv protikorupční policie

Praha – V pondělí odpoledne se v parku na pražské Letné zastřelil elitní detektiv protikorupční policie. V útvaru, který bojuje také s nejvážnější hospodářskou kriminalitou, řídil odbor praní špinavých peněz. Píše to dnešní vydání deníku Právo, deník uvedl, že tělo policisty bylo nalezeno v parku s prostřelenou hlavou.

Pravděpodobně šlo o sebevraždu

„Všechno v tuto chvíli nasvědčuje tomu, že s největší pravděpodobností spáchal sebevraždu,“ řekl ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec. Dopis na rozloučenou policista nezanechal, motiv sebevraždy tak není jasný. Podle zjištění deníku ale může souviset s jeho prací špičkového detektiva. Na jím vedeném odboru, který se specializuje na vyhledávání praní špinavých peněz a daňových úniků, se nedávno uskutečnila kontrola nakládání s penězi ze zvláštního finančního fondu. Jde o prostředky, které mají detektivové k dispozici například na vyplácení svých informátorů.

Podle informací listu byl detektiv krátce po kontrole kvůli podezření z dlouhodobého zneužívání těchto peněz odvolán. Šéf protikorupčního útvaru konstatoval, že jakékoli úvahy o motivu sebevraždy jsou nejasné. Okolnosti události šetří inspekce policie. Její mluvčí Radka Sandorová dodala, že byla nařízena pitva a inspektoři si vyžádali znalecké posudky.

Na úrovni celostátních elitních útvarů jde za poslední dobu o druhou sebevraždu vysokého důstojníka. Loni v září se přímo v budově policejního prezidia v Praze zastřelil detektiv útvaru zvláštních činností. Loni si také vzala život vyšetřovatelka hospodářské kriminality na pražské policejní správě, údajně kvůli šikaně nadřízených, napsalo dnešní Právo.