Poslanci požádali NKÚ, aby prověřil výdaje na předsednictví EU

Praha - Sněmovní petiční výbor chce, aby Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil kvůli případu údajně předražené zakázky pro firmu Promopro hospodaření Úřadu vlády. Soustředit by se měl hlavně na výdaje související s českým předsednictvím Evropské unii. Uvádí to usnesení z posledního zasedání výboru na webu sněmovny. Podnětem se bude zabývat kolegium NKÚ, které rozhodne, zda příslušnou kontrolu zařadí do svého plánu.

Kontrolní úřad by se měl zabývat podle podnětu hospodařením Úřadu vlády v letech 2007 až 2009. „Jde jen o doporučení, Nejvyššímu kontrolnímu úřadu nařídit prověrku nemůžeme,“ uvedl místopředseda výboru Vladimír Koníček (KSČM). Poslanci chtějí, aby se NKÚ zabýval celkovou ekonomikou Úřadu vlády, podnětem k usnesení ale byla podle Koníčka kauza Promopro.

Postup NKÚ je takový, že širší vedení úřadu, takzvané kolegium, vychází při sestavování plánu kontrol mimo jiné z podnětů, které mu poskytne právě sněmovna nebo Senát, případně některý z jejich orgánů. Kolegium podnět posoudí a hlasováním rozhodne, zda úřad na kontrolu posléze vyrazí.

Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky a další služby na konference v Praze a v regionech. Zakázku dostala bez řádného výběrového řízení. Od Úřadu vlády dostala firma zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb. Část peněz je zablokována na údajně podezřelých účtech v Rakousku. Ministerstvo podalo trestní oznámení, případ vyšetřuje policie. Policisté zatím shromáždili řadu listinných důkazů a zahájili výslechy lidí.

Kvůli kauze se ocitl pod tlakem ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který byl v době údajně předražené zakázky vicepremiérem pro evropské záležitosti. Odchod Vondry ze současné funkce kvůli tomu požaduje opozice, volali po něm i zástupci TOP 09. Za nynější vládní krize chtějí Vondrův odchod Věci veřejné. Vondra rezignaci nabídl, premiér Petr Nečas (ODS) ale ještě neoznámil, jak s nabídkou naloží.

Alexandr Vondra
Zdroj: ČT24