Úředníci manipulovali s přidělováním značek aut

Praha – Za přidělováním dobře zapamatovatelných registračních značek v Praze, kterými se mnohdy honosí luxusní vozy, stojí machinace úředníků magistrátu. Vyplývá to z auditu, který si před dvěma lety nechala zpracovat samotná radnice a jehož přísně střežené výsledky zveřejnily Hospodářské noviny (HN). Někteří úředníci v centrálním skladu z číselných řad vytahovali prominentní značky. Zda a kdo si z toho udělal živnost, vnitřní audit nezjišťoval. Zabránit možné korupci při přidělování SPZ by mohl zákon, který už tři roky leží na ministerstvu dopravy. Podle něj by si každý mohl za poplatek zhruba 10 tisíc korun navrhnout značku, jakou by chtěl.

Díky informačnímu zákonu získal vnitřní audit prostřednictvím soudního procesu Jakub Sedláček z Prahy, kterého podle deníku „vyprovokovala korupce všedního dne viditelná na autech prominentů“. Magistrát dosud tvrdil, že audit poukázal pouze na drobnosti, nyní se ukazuje, že o nepatrnosti úplně nešlo. Podle vedení města provádí výběr značek počítačový systém, a to náhodně, ředitel magistrátu Martin Trnka nedávno prohlásil, že je evidováno vše od dodání značky výrobcem až po předání vydávajícímu úředníkovi.

Audit ale odhaluje, že to není tak úplně pravda. V roce 2009 například zmizelo z evidence v centrálním skladu 7 500 značek. „Není prováděno včasné a průběžné zaevidování dodaných sérií do elektronického systému a není prováděna kontrola,“ citují audit HN. Značky se podle výsledku kontroly zapisovaly i s více než měsíčním zpožděním. Právě tady podle Jakuba Sedláčka vzniká prostor pro manipulaci.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Na centrálním skladu přitom dokumentace o vyjmutých značkách z ucelených obalů chybí. Záznam o důvodu vyjmutí v centrálním skladu ale přikazuje nařízení ředitele odboru. Protože už audit nezkoumal, pro koho se manipulovalo s registračními značkami, vyplývá z něj podle Jakuba Sedláčka, že bylo možné nakládat s těmi atraktivními značkami dle libosti. „Bylo možné je vyjímat dle libosti z obalů mimo evidenci a mimo pořadníky. Já jsem přesvědčen, že tam ke korupci docházelo,“ řekl ČT.

Jednotná pravidla pro SPZ nejsou, někde si ji stále můžete vybrat

Pražský magistrát určitá pochybení připouští, tvrdí ale, že k chybě došlo při zkušebním provozu nového systému. „Do systému se v sérii 10 tisíc značek dostalo konečných 3 500, to ale neznamená, že těch 7 500 bylo vydáno nějakým špatným způsobem,“ uvedla mluvčí magistrátu Tereza Kručinská.

Značky jsou v Praze uložené v centrálním skladu v balících po 35 kusech. Nově jsou všechny registrované v počítači. Neotevřené balíky dostanou úřednice, které je mají v trezorech. Přidělování značky je elektronické, podle posledních šesti čísel VIN kódu. Celorepublikově ale jednotná pravidla neexistují. Někde je tak možné si značku stále vybrat.

Vydáno pod