Menšinová vláda? VV o ní uvažují, pro ODS a TOP 09 jen nouzová volba

Praha - Věci veřejné nebudou za každou cenu trvat na svém působení ve vládě - v Otázkách Václava Moravce to připustila předsedkyně poslaneckého klubu strany Karolína Peake. Další dva koaliční hráči ale vidí rozpad současné koalice a vznik menšinové vlády TOP 09 a ODS jako nouzovou variantu a domnívají se, že je stále ještě možné trojkoaliční vládu zachránit.

„O odchodu z vlády samozřejmě uvažujeme velmi vážně,“ prohlásila Karolína Peake. Jestli je to ale jedna z variant, se kterou Věci veřejné půjdou na pondělní jednání K12, ale neřekla. Do hry by se tak vrátila varianta menšinové koalice ODS a TOP 09 s podporou Věcí veřejných, o které se mluvilo už po volbách.

ODS a TOP 09 se nicméně domnívají, že není všem dnům konec a současnou koalici je ještě možné zachránit. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je menšinová koalice přijatelná jen ve stavu nejvyšší nouze. „Prozatím nouze nenastala, prozatím stále ještě jednáme spolu,“ prohlásil Schwarzenberg.

Miroslava Němcová, místopředsedkyně ODS:

„Je tady vůle třech koaličních stran, které se sešly ve volbách a které se shodly na reformách, které chtějí prosadit, upnout svou mysl a svou energii k těmto reformám, nikoliv k těm probíhajícím skandálům.“

A podobného názoru je i místopředsedkyně nejsilnější koaliční strany Miroslava Němcová (ODS). „Já si pořád myslím, že jsme ve stavu, kdy jsme schopní spolu mluvit. To je pro mě priorita. Dokud nepadne tato alternativa, nemá smysl otevírat další,“ podotkla.

VV se vnitra nevzdají bez boje

O dalším osudu koalice nejspíš mnohé napoví pondělní jednání K12. Řešit by se na něm mohlo třeba setrvání předsedy VV Radka Johna ve funkci ministra vnitra. O jeho odvolání uvažuje premiér Petr Nečas (ODS). John by se podle některých návrhů mohl místo lukrativního ministerstva přesunout do funkce vicepremiéra pro boj s korupcí. To se ale Věcem veřejným nelíbí.

„Byla bych nerada, kdybychom přijímali nějakou prázdnou trafiku bez kompetencí výměnou za ministerstvo vnitra,“ zdůraznila Peake. Zároveň ale dodala, že její strana nechce svést zákopovou bitvu a že je otevřena jednání o všech variantách, které jsou nyní na stole. Podobného názoru jsou i ostatní koaliční partneři. Podle Němcové se ale hledání řešení nemůže dlouho protahovat, protože vláda musí řešit i jiné zásadní věci. V tomto ohledu místopředsedkyně ODS vnímá velmi pozitivně tlak prezidenta Václava Klause, který koaličním lídrům v uplynulém týdnu pohrozil, že pověří sestavením vlády ČSSD.

Nečas na Johna nejprve zaútočil kvůli jeho údajnému napojení na ABL. To ale Věci veřejné zásadně odmítají. John podle nich nikdy nebyl spojen s kauzou sledování politiků a společností ABL, ani nebyl zaměstnancem této firmy. ODS krom toho také tvrdí, že vnitro není Johnova parketa, že se ve fungování ministerstva ztrácí.

Vládu čeká hlasování o nedůvěře

S fungováním koaliční vlády je hrubě nespokojená opoziční ČSSD, a chce proto vyvolat hlasování o nedůvěře. Podpoří ji přitom i komunisté. „Nemám vůbec žádnou obavu, že by klub KSČM hlasoval pro vyslovení důvěry této vládě,“ prohlásil předseda komunistů Vojtěch Filip.

Michal Hašek, místopředseda ČSSD

„Já myslím, že skandály, trestní obvinění, napadání, kterých jsme byli svědky v minulých dnech, to samo o sobě může ve vládních poslancích vyvolávat nechuť podílet se na takovém projektu.“

ODS a TOP 09 mají jasno - z řad jejich poslanců sociální demokraté nikoho neuloví. Zdaleka tak jednoznačné to ale není u Věcí veřejných. Že by některý z jejich poslanců mohl hlasovat proti vládě Karolína Peake nevylučuje. „Dovedu si to představit docela dobře,“ uvedla.

Jak budou hlasovat, zatím nevědí ani ti, které už Věci veřejné ze svého středu vyloučily. „Bude hrozně důležité, jestli ve vládě budou zástupci ABL. Pokud bude její zástupce ve vládě, tak budu hlasovat pro její nedůvěru,“ řekl ČT24 poslanec Stanislav Huml. „Pokud dojde k obměně některých ministrů, tak já nemám problém vládu podpořit,“ uvedl poslanec Jaroslav Škárka.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Němcové by se o nedůvěře vládě mohlo hlasovat ještě před řádnou dubnovou schůzí sněmovny - v úterý 26. dubna.

Radek John
Zdroj: ČT24